Prijeđi na sadržaj

Crkva sv. Petra (Petrovsko)

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Petra je rimokatolička crkva u općini Petrovsko, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Pravilno orijentirana župna crkva smještena je na uzvisini u središtu Petrovskog. Izvorno srednjovjekovna crkva s gotičkim poligonalnim svetištem poduprtim kontraforima, svođenim zvjezdastim svodom., kojemu je na prijelazu iz 18. u 19. st. prigrađen pravokutni barokni brod, a kasnije i masivni toranj nad samim ulazom u crkvu. Bočnim ulazima smještenim na pročelju dolazi se do plitkih bočnih kapela prigrađenih istovremeno kad i brod. Crkva je opremljena trima baroknim oltarima iz 18. st. od kojih su dva pandana smještena u bočnim kapelama, dok je glavni oltar u svetištu osobito vrijedan primjer barokne oltarne umjetnosti. Unutrašnjost crkve oslikana je freskama Lovre Sirnika 1943. godine.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2495 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Petra Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 4. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.