Crna reka

Izvor: Wikipedija
Crna reka
Izvor Crne reke
Duljina 207 km
Nadm. visina izvora 760 m
Prosječni istjek 37 m3/s
Površina porječja 5890 km2
Izvor
• koordinate 41°24'21,2"N, 21°7'5,2"EUredite na Wikipodatcima
Ušće Stobi
• koordinate 41°33'18,0"N, 21°58'49,1"EUredite na Wikipodatcima
Pritoci Dragor, Jelaška reka, Belašica i Blato
Države Sjeverna Makedonija
Slijev Egejski
Ulijeva se u Vardar

Crna reka (makedonski: Црна Река), je rijeka u Republici Makedoniji, najveći desni pritok Vardara, dužine 207 km. Crna izvire kod izvora Crna dupka, u blizini sela Železnec, na nadmorskoj visini od 760 metara.

Od izvora do sela Bučin, Crna teče kroz kraj - Demir Hisar, a od Bučina do sela Skočivir, kroz dolinu Pelagoniju (najveću kotlinu u Makedoniji). Kroz Pelagoniju rijeka teče u pravcu sjever-jug, a kod sela Brod, naglo zaokreće i teče prema sjeveroistoku. Kod sela Skočivir rijeka ulazi u Skočivirsku klisuru (najduža klisura u Makedoniji, duga 104 km.). Rijeka teče kroz visoki Mariovski kraj, i dobiva karakter brze planinske rijeke, uskog korita, i visokih strmih obala. Kod sela Galište, ulazi u jezero dugo 30 km., jer je na kraju klisure kod sela Vozarsci, podignuta brana, visoka 105 m. Ovo Tikveško jezero, služi kao akomulacija za hidrocentralu, a vode se koriste i za umjetno natapanje. Od jezera, pa do uvira u Vardar kod antičkog lokaliteta Stobi, rijeka ponovo dobiva ravničarski karakter.

Veći pritoci Crne reke su ; Dragor, Jelaška reka, Belašica i Blato.

Godine 1953. pristupilo se velikim melioracionim radovima, na koritu rijeke kroz Pelagoniju, jer se kod grada Bitole, rijeka izljevala i tvorila močvaru, koja se protezala do grada Florine u Grčkoj. Tako da je taj kraj do tada bio i malaričan.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crna reka