Crni Drim

Izvor: Wikipedija
Crni Drim
Duljina 149 km
Nadm. visina izvora 695 m
Prosječni istjek 50 m3/s
Izvor Ohridsko jezero
• koordinate 41°10'27,1"N, 20°40'41,2"EUredite na Wikipodatcima
Ušće Kukës
• koordinate 42°5'52,1"N, 20°24'2,9"EUredite na Wikipodatcima
Države Republika Makedonija, Albanija
Gradovi Struga, Debar, Kukës
Slijev jadranski
Ulijeva se u Drim

Crni Drim (albanski: Drini i Zi, što znači Crni jelen, makedonski: Црн Дрим), izvire (istječe) iz Ohridskog jezera s nadmorske visine od 695 m., a izlazi iz Republike Makedonije u blizini grada Debra na 476 m. nadmorske visine. Ukupna duljina rijeke je 149 km., a unutar Makedonije rijeka ima 56 km.

Tok rijeke u Makedoniji[uredi | uredi kôd]

Danas rijeka ima svoj prirodni tok na manjoj polovici svog korita, i to od svog izvora(izlijeva iz jezera)kod grada Struge do sela Tašmaruništa. Malo dalje od tog sela, u pravcu sjevera, rijeka ulazi u klisuru i formira umjetno jezero. Na rijeci se nalazi brana, visoka 82 m., oko 10 km nizvodno u pravcu sjevera, ovo je akomulacija za hidrocentralu Globočica. Odmah nakon te hidrocentrale, rijeka tvori novo jezero, zbog brane(102 m. visine) podignute na njoj kod grada Debra. Ovo umjetno jezero - Debarsko jezero je najbogatije vodom od svih akomulacija u Makedoniji. Jezero ima 520 milijuna m² vode, od njega se voda pomoćnim tunelima vodi do hidrocentrale Špilje.

Tok rijeke u Albaniji[uredi | uredi kôd]

U sjeveroistočnoj Albaniji kod grada Kukësa, Crni Drim se spaja s rijekom Bijelim Drimom, i tvori novo jezero, od tog dijela rijeka se zove samo Drim i utječe u Jadransko more.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crni Drin