Struga

Koordinate: 41°10′N 20°40′E / 41.167°N 20.667°E / 41.167; 20.667
Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Struga. Za druga značenja pogledajte Struga (razdvojba).
Struga
Струга
Struga
Osnovni podaci
Država Flag of North Macedonia.svg Sjeverna Makedonija
Općina Općina Struga
Stanovništvo 33 376 (2002)
Visina 695 m
Koordinate 41°10′N 20°40′E / 41.167°N 20.667°E / 41.167; 20.667
Poštanski broj 6330
Pozivni broj 246
Registarska oznaka SU
Gradonačelnik Zeadin Sela
Službena stranica www.struga.gov.mk
Karta
Struga na karti Sjeverna Makedonija
Struga
Struga

Položaj grada na karti Makedonije

Struga (makedonski: Струга, albanski: Strugë) je gradić na jugozapadu Republike Makedonije, od 33 376 stanovnika. Struga je sjedište Općine Struga, koja ima oko 65 809 stanovnika (po popisu iz 2002.).[1]

Struga je rodno mjesto makedonskih pjesnika braće Konstantina i Dimitrija Miladinova i albanskog političkog aktivista Ibrahima Tema.

Blizu sela Radolišta, pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz IV st., s lijepim mozaicima. Struga je također gradić s pitoresknom arhitekturom iz XVIII i XIX st.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Struga se nalazi u dolini na obali Ohridskog jezera, na dijelu gdje rijeka Crni Drim istječe iz Ohridskog jezera, koja teče kroz grad i dijeli ga na dva dijela.

Povijest i kultura[uredi | uredi kôd]

Par kilometara od grada na obali jezera nalazi se samostan - Kališta, koji potječe iz XVI st., s osobito lijepim freskama iz XIV i XV st., koje se nalaze unutar samostanske crkve ( djelomično uzidana u stijenu). Blizu sela Radolišta, pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz IV st., s lijepim mozaicima. U blizini je i crkva Sv. Bogorodice u selu Vraništa, za nju se po predanju drži da je u njoj krunjen makedonski car Samuilo. U samom mjestu nalazi se Crkva Sv. Georgija, podignuta je na temeljima Samuilove crkve, ima bogatu zbirku ikona iz XIV st., XV st., i XVI stoljeća. Struga je također gradić s pitoresknom orijentalnom stambenom arhitekturom iz XVIII i XIX st.

Most pjesnika


U gradu Struga 6. travnja 1992. godine, albanski aktivisti su proglasili Republiku Ilirida, ispred 2 500 građana,glavni organizator bio bivši član PDP-a, Nevzat Halili i njegov stranački kolega Mersim Polložani iz PDP-a.[2]

Kulturne manifestacije[uredi | uredi kôd]

Internacionalna kulturna manifestacija - Struške večeri poezije poznata je u svjetskim razmjerima. Laureati Struških večeri poezije bili su mnogi svjetski pjesnici i brojni dobitnici Nobelove nagrade, kao; Joseph Brodsky, Eugenio Montale, Pablo Neruda, Seamus Heaney, a od hrvatskih pjesnika to su bili; Miroslav Krleža, Slavko Mihalić i mnogi drugi.

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Održava se Međunarodni rukometni turnir Struga, jedan od najstarijih rukometnih turnira na otvorenom u svijetu i najdugovječniji rukometni turnir na Balkanu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]