Crveno oko (medicina)

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Crveno oko.

Crveno oko, u medicini, nespecifičan je izraz za opisivanje oka koje je crveno zbog bolesti, ozljede ili nekih drugih stanja. „Konjuktivalna injekcija“ i „krvave oči“ dva su oblika crvenih očiju. Budući da je to česta neugodna pojava, ne čudi što se liječnici primarne zdravstvene zaštite često bave pacijentima s crvenim očima. Kada se susretne s crvenim okom, liječnik primarne zaštite mora ocijeniti radi li se o hitnom slučaju koji zahtijeva upućivanje specijalistu i brzo djelovanje ili pak o benignom stanju koje se može lako i efikasno riješiti. Termin crvene oči obično se odnosi na hiperemiju površinskih krvnih žila konjunktive, sklere i episklere, a crvene oči mogu biti uzrokovane i bolestima ili poremećajima ovih ili susjednih struktura, koje mogu na njih utjecati izravno ili neizravno.

Uzroci[uredi | uredi kôd]

Postoje mnogi uzroci crvenog oka uključujući konjuktivitis, blefaritis, akutni glaukom, ozljede, subkonjuktivalno krvarenje, upaljen pterigij, upaljene pingvekule, sindrom suhog oka, prsnuće krvne žile, te korištenje droga uključujući marihuanu.

Ispitivanja[uredi | uredi kôd]

Neki znakovi i simptomi crvenog oka predstavljaju upozorenje da je osnovni uzrok ozbiljan i zahtijeva hitan pregled. Osoba koja obavlja pregled mora uočiti eventualne upozoravajuće znakove i simptome. Postoji šest opasnih znakova: konjuktivalna injekcija, cilijarno crvenilo (cirkumkornealna injekcija), edem ili zamućenje rožnice, obojena rožnica, abnormalna veličina zjenice i abnormalan intraokularni tlak.

Vidna oštrina[uredi | uredi kôd]

Smanjena vidna oštrina ukazuje na ozbiljnu očnu bolest kao što je upala rožnice, iridociklitis i glaukom. Nikad se ne javlja u jednostavnom konjuktivitisu bez istovremene zahvaćenosti rožnice.

Cilijarno crvenilo[uredi | uredi kôd]

Cilijarno je crvenilo crveni ili ljubičasti prsten oko rožnice oka. Obično je prisutno u očima koje imaju upalu rožnice, iridociklitis ili akutni glaukom, a nije prisutno kod jednostavnog konjuktivitisa.

Zamućenje rožnice[uredi | uredi kôd]

Zamućenja rožnice uvijek ukazuju na to da je riječ o ozbiljnoj bolesti. Zamućenje se može otkriti pomoću oftalmoskopa ili, u očitijim slučajevima, pomoću ručne svjetiljke. Ta zamućenja mogu biti rožnična, nalik maglici (uglavnom zbog edema rožnice), ili lokalizirana kao kod ulcerirane rožnice ili rožnice zahvaćene keratitisom.

Oštećenje epitela rožnice[uredi | uredi kôd]

Oštećenja rožničnog epitela mogu se otkriti bojenjem oka fluoresceinom i pažljivim promatranjem oka pomoću kobalt-plavog svjetla jer se oštećenja epitela oboje i reflektiraju fluorescentnu zelenu svjetlost. Ove vrste oštećenja mogu nastati zbog upale ili ozljede rožnice.

Poremećaji zjenice[uredi | uredi kôd]

Oko s iridociklitisom ima užu zjenicu od drugog oka, što je uzrokovano refleksnim spazmom sfinktera zjenice. Kao opće pravilo - konjuktivitis ne utječe na zjenicu. Kod akutnog glaukoma zatvorenog komornog kuta zjenica je srednje široka.

Plitka prednja sobica[uredi | uredi kôd]

Plitka prednja sobica obično ukazuje na neki problem. Ako je oko crveno, plitka prednja sobica može upućivati na akutni glaukom, što zahtijeva hitnu pozornost.

Poremećaji intraokularnog tlaka[uredi | uredi kôd]

Intraokularni tlak treba mjeriti u sklopu rutinskog pregleda oka. Obično je poremećen kod iridociklitisa ili akutnog glaukoma zatvorenog kuta, a ne kod relativno benignih stanja. U iritisu i traumatskim perforirajućim ozljedama oka tlak je obično nizak.

Proptoza[uredi | uredi kôd]

Proptoza, ili pomak očne jabučice prema naprijed, može biti uzrokovana infekcijom orbite ili bolešću kavernoznog sinusa. Kronična proptoza najčešće je uzrokovana bolestima štitnjače kao što je Gravesova bolest.

Važni upozoravajući simptomi[uredi | uredi kôd]

Postoje tri glavna opasna simptoma u crvenom oku: smanjena vidna oštrina, jaka bol u oku i fotofobija (osjetljivost na svjetlo).

Zamućen vid[uredi | uredi kôd]

Zamućen vid često označava ozbiljnu očnu bolest. Zamućenje koje se pogoršava treptanjem govori u prilog iscjetku na očnoj površini.

Jaka bol[uredi | uredi kôd]

Oni koji boluju od konjuktivitisa mogu se tužiti na blage iritacije ili grebanja, ali nikad na jaku bol. Jaka je bol indikator keratitisa, ulceracije rožnice, iridociklitisa ili akutnog glaukoma.

Fotofobija[uredi | uredi kôd]

Fotofobija (strah od svjetla) najtipičnija je za iritis, ali joj uzrok može biti i akutni glaukom.

Obojeni halo[uredi | uredi kôd]

Obojen halo ukazuje na edem rožnice i upozorava na moguću prisutnost akutnog glaukoma.

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!