Društvo prijatelja baranjskih starina "Ižip"

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s DPBS "Ižip")
Društvo prijatelja baranjskih starina "Ižip" iz Topolja na manifestaciji Šarana jaja bojama grada 2006. godine

Društvo prijatelja baranjskih starina "Ižip" (skraćeni naziv D. P. B. S. "Ižip") upisano je u službeni Registar udruga Republike Hrvatske[1] u srpnju 2001. godine sa sjedištem u Topolju (Baranja), Ulica Republike 31a. Bavi se očuvanjem kulturne tradicije i starih običaja (kao npr. pudarina, buše, ponoda) podunavskih Šokaca, posebno iz mjesta Topolja.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

U sklopu društva djeluju etnomuzej Šokačka kuća; zbirka narodnih nošnji, rukotvorina i starih alata; muška pjevačka grupa "Ižipci" te gajdaši i gajdašice. Društvo organizira smotru crkvenog pučkog pjevanja "Marijo svibnja kraljice" i sudjeluje na kulturnim događanjima u Hrvatskoj, npr. na osječkoj manifestaciji Šarana jaja bojama grada.

Ižipkinje[uredi | uredi kôd]

Ižipkinje
MjestoTopolje
Žanr/ovifolklorna glazba

Ižipkinje su ženska pjevačka skupina iz Topolja u Baranji koja je 2001. godine nastupila na 35. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu (18-22. VII), a 2002. i 2003. godine na Prvoj i Drugoj baranjskoj smotri crkvenog pučkog pjevanja "Marijo svibnja kraljice" u Topolju.

Za ime skupine uzet je množinski naziv (etnik) za žiteljke Topolja, nastao prema starom i narodskom imenu Ižip toga naselja (usp. i Ižipci).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Registar udruga Republike Hrvatske. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. listopada 2006. Pristupljeno 6. rujna 2006. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]