Prijeđi na sadržaj

Dalmaland

Izvor: Wikipedija
Piratska bitka
Piratski brod
Restoran Fat pirate cave
Ventrure river
Big blue

Dalmaland (prije Fun park Biograd) je tematsko-zabavni i vodeni park u Zadarskoj županiji, udaljen 2 km od Biograda na Moru. Otvoren je 2017. i površinom od 68.000 m² predstavlja najveći tematsko-zabavni park u Hrvatskoj i regiji.[1] Trenutno broji preko 40 atrakcija podijeljenih u tri tematske cjeline, od toga 3 coastera- Big blue, Alien i Mine train.[2] Otvoren je od svibnja do listopada i u tom periodu park posjeti tisuće ljudi iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Nagrada Golden pony (2018.[3] i 2019.)[4]
  • Godišnja Hrvatska turistička nagrada u kategoriji Atrakcija godine - rekreacija i zabave. (2018.)
  • Nagrada za najbolji novi projekt XD Dark Ride od strane IAAPA-e. (2018.)

Atrakcije[uredi | uredi kôd]

Park je podijeljen u tri tematske cjeline – Gusarski grad, Divlji Zapad i Svemir.

"Gusarski Grad" se sastoji od atrakcija inspiriranim gusarskim avanturama, nalazi se na samom ulazu u zabavni park, a u njemu se nalazi i restoran Fat pirate cave, Games Hall s više od 70 arkadnih igara, XD dark ride 7D interaktivno kino te Kuća straha.

"Piratska bitka" je atrakcija koja simulira piratsku bitku, sastoji se od 5 brodova naoružanih vodenim topovima koji kruže u piratskom zaljevu, a s tri vanjske strane nalaze se molovi s vodenim topovima.

"Piratski Brod" je atrakcija namijenjena za djecu i odrasle od 120+ cm koja ljuljanjem ljevo-desno simulira valovito more.

Restoran Fat pirate cave inspiriran je piratskom špiljom, u kojemu dominira tematski obrađena kosturska lubanja. Restoran je unutarnje površine 1500 m² s dvije vanjske terase, a na krovnoj terasi nalazi se Cocktel bar Teraca.[2]

Divlji Zapad je cjelina koja se sastoji od atrakcija namijenjene djeci i obiteljima, inspirirana je prošlosti, kaubojima, indijacima, ali i dinosaurima. Sastoji se od Mini pirate ship, Western Expressa, Mine train coastera, Eureke, Zero graviti zone s trampolinima i hupsalicama, Twister cars, Šalica, Wild Bulla, Venture Rivera i Animal Kingdoma.

Unutar cjeline nalazi se i Indian fruit bar.

Svemir je cjelina koja se sastoji od adrenalinskih atrakcija, namijenjene starijoj djeci i odraslima, inspirirana je svemirskim prostranstvima, najzanimljiva među njima je Big bluer roller coaster, Atlantis, Alien spinning coaster, Adria Eye, Tornado, Simulator, Bumper boat te Carnival Games.

Unutar cjeline nalazi se i Space bar s pogledom na Atlantis.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prvi tematski zabavi park Fun Park Mirnovec otvara se 15.srpnja - HrTurizam. web.archive.org. 2. studenoga 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. studenoga 2021. Pristupljeno 10. rujna 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. a b Fun Park Biograd - Najveći park zabave u Hrvatskoj. Fun Park Biograd. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. rujna 2022. Pristupljeno 10. rujna 2022.
  3. GOLDEN PONY® AWARD. FACTO EDIZIONI (engleski). 12. siječnja 2021. Pristupljeno 10. rujna 2022.
  4. FUN PARK BIOGRAD DOBIO 'OSCARA' ZABAVE Gradit će se veliki aquapark, stvara se Dalmaland!. Dalmatinski portal. Pristupljeno 10. rujna 2022.