Zabavni park

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Pogled na Europa-Park
Bagatelle na Francuska

Zabavni park ime je skupinu zabavnih privlačnosti, vožnji te drugih zbivanja na jednoj lokaciji za uživanje većeg broja ljudi. Zabavni park je mnogo složeniji od igrališta ili gradskog parka, jer sadržava privalčnosti koje nisu ciljani na samo uske starosne skupine, već sadrži privlačnosti za sve dobne skupine.

Povijest[uredi VE | uredi]

Davne preteče današnjih velikih zabavnih parkova bili su srednjovjekovni sajmovi održavani po nekoliko dana, sa atrakcijama ondašnjeg svijeta; prikazanjima relikvija i čuda iz života svetaca, egzotičnim životinjama i sličnim stvarima. Sajmovi su uz neke novine (putujući kazališta, cirkusi, akrobati i snagatori, ostali mjesta zabave sve do početka 19. , a negdje i do polovice 20. stoljeća.

Pravi procvat zabavni parkovi doživjeli su krajem 19. stoljeća, a poticaj su im bile prve svjetske izložbe koje su privukle enormni broj posjetitelja.

Tako je nakon Svjetske izložbe u Beču 1873. na istom prostoru izrastao zabavni park Prater[1] sa vrtuljcima, streljanama i sličnim ondašnjim velikim atrakcijama.

Nakon Svjetske izložbe održane u Chicagu 1893. kad je kao atrakcija izložen divovski kotač-vrtuljak nastao je val osnivanja zabavnih parkova, čiju su izgradnju financirale trolejbuske kompanije kako bi povećale broj putnika vikendom.[2] Najpoznatiji park iz tog vemena bio je onaj na newyorškom Coney Islandu.[2] Nakon Drugog svjetskog rata i izgradnje prvog Disneylanda, počela je prava utrka u izgradnji što većih i što skupljih parkova, jer su jedino oni mogli zadovoljiti ukus sve izbirljivije i razmaženije publike. Neke primjere: Disneyland (Pariz), Efteling, Gardaland.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zabavni park
  1. Weltausstellung in Wien (engleski). Encyclopedia of Austria. pristupljeno 22. 09. 2014
  2. 2,0 2,1 Dubailand Experience Center (engleski). Dubailand. pristupljeno 22. 09. 2014