Dan Republike Srpske

Izvor: Wikipedija
Počasna jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske kao zastavni vod tijekom svečanog defilea za Dan Republike u Banjoj Luci, 2019. godine.

Dan Republike Srpske je praznik koji se održava 9. siječnja u Republici Srpskoj.Obilježava dan kada je skupština srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini 9. siječnja 1992. godine donijela „Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine", koja je obuhvaćala Srpske autonomne oblasti, odnosno područja s većinskim Srpskim stanovništvom na području tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Kao današnji entitet Bosne i Hercegovine stvoren Daytonskim sporazumom, Republika Srpska smatra se njenom nasljednicom. Na ovaj datum u entitetu ne rade javne institucije, a i privatna poduzeća u opsegu koji je ostavljen lokalnima, odnosno općinskima vlastima. Predsjednik Republike Srpske na taj dan organizira primanja i dijeli priznanja građanima, a također se polažu vijenci i održavaju komemorativne ceremonije za pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) poginule u ratu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta je datum proglasio neustavnim. Prvoga puta, 26. studenoga 2015., sud je utvrdio da je 9. siječanj neustavan kao Dan Republike Srpske ocijenivši neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te zatraživši od Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da izmijeni sporne odredbe. Komisije za provođenje referenduma 25. rujna naredne godine provela je referendum o 9. siječnju usprkos zabrani Ustavnog suda, koji je kasnije poništio njegove rezultate. Potom je NSRS iz Zakona o praznicima izbacila Zakon o Danu Republike Srpske i usvojila ga kao zaseban sekularni praznik. Nakon što su predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske podnijeli zahtjev o ocjeni ustavnosti, Ustavni sud Bosne i Hercegovine po drugi put je 9. siječnja proglasio neustavnim, ovoga puta poništivši dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi „na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike Srpske".[1] Usprkos ovim odlukama, vlasti Republike Srpske još uvijek održavaju 9. siječanj kao praznik.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. RS: Obilježavanje 9. januara. BHRT. 9. siječnja 2020. Pristupljeno 13. siječnja 2020.
  2. Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH danas u RS proslava 9. januara (9. siječnja 2020.). N1 BiH. Pristupljeno 13. siječnja 2020.