Daniel Šaškin

Izvor: Wikipedija
Daniel Šaškin 2021.

Daniel Šaškin (8. srpnja 1976.), proslavljeni hrvatski vozač relija[1] iz Poreča. Osobito uspješan u hrvatskim domaćim i otvorenim relijima. Pobijedio je na domaćim hrvatskim relijima četiri puta, na Rallyju Poreč 2008. godine u posadi s Damirom Brunerom, 2005. na Martinskom Rallyju, Rallyju Kumrovec 2013., 15 puta bio je na pobjedničkom postolju, 24 puta pobijedio je na dionicama utrka,[2] a sa suvozačem Damirom Brunerom pobijedio je 3 puta.[3] Natjecao se na 41. Rallyju Dakar sa suvozačem Sašom Bittermanom, prvom reliju iz te serije koji se održao u Južnoj Americi. Završio ga je na 35. mjestu u ukupnom poretku a u svojoj klasi mu je postolje izmaknulo za jedno mjesto. Među deset etapa bili su po jednom treći, drugi i prvi. Vozili su egzotično vozilo francuskog BBR Teama Can Am Maverick X3 koje spada u kategoriju između automobila i motocikla, tzv. »side by side«. Bili su dio CRO Dakar Teama u kojem su te godine natjecali se trofejni slovenski rally as Darko Pehljan i kao savjetnik Zagrepčanin Marin Frčko. Šaškin je i 2009. sudjelovao na dakarskom rallyju, u tandemu s Damirom Brunerom, ali nisu stigli dalje od šeste etape, jer vozilo nije podnijelo uvjete.[4]

Croatia Rally[uredi | uredi kôd]

Uz nastupe na automobilističkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, Šaškin je iskazao interes za organizacijski segment. Tako je u Poreč 2010. godine doveo brojne proslavljene automobiliste u sklopu manifestacije Rally All Stars. Unatoč uspješnoj organizaciji na parkiralištu "Vrtovi", manifestacija nije doživjela drugo izdanje. Kad je Hrvatski auto i karting savez doveo Croatia Rally u Istru 2013. godine, Šaškinu se rodila ideja natjecanje koje se u tom trenutku bodovalo za Europsko prvenstvo promovirati u kalendar Svjetskog prvenstva. Zajedno s partnerom Marinom Frčkom, nakon višegodišnjeg lobiranja uspio je u svojoj nakani te Croatia Rally 10. listopada 2020. godine na sjednici World Motorsport Councila uvršten u kalendar natjecanja za 2021. godinu kao treća postaja FIA WRC natjecanja. Utrka je uspješno organizirana i odlično ocijenjena u domaćim i stranim medijima, a organizatoru Croatia Rallyja ponuđen je novi, trogodišnji ugovor.

WRC na trgu bana Jelačića
Croatia Rally 2021

“Primili smo brojna pisma, među kojima i ono predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Vrlo su ponosni i sretni. Rekli su da bi željeli pridonijeti našem partnerstvu još i više u budućnosti. Smatraju da smo napravili dobar posao i da su ljudi koji su stigli izvan Hrvatske bili ugodno iznenađeni. Mislili su da će brzinski ispiti biti dosadni i nisu znali gdje dolaze. No, bili su sretni i ono što je stvarno važno reliju i autosportu u Hrvatskoj koji su u maloj krizi, ovo je bila iskra koja bi ga mogla dignuti tamo gdje zaslužuje biti”, izjavio je Šaškin po završetku povijesnog, prvog WRC Croatia Rallyja.[5]

Iako je Croatia Rally 2021. održan tijekom pandemije Covid-19, brojni su znatiželjnici pratili nadmetanja svjetskih automobilističkih asova uz stazu. Potencijal priredbe prepoznala je i Vlada RH te je 23. rujna 2021. godine donijela Zaključak o sufinanciranju troškova organizacije Croatia Rallyja u 2022., 2023. i 2024. godini s po 7,5 milijuna kuna godišnje.[6] Popuštanje epidemioloških mjera moglo bi donijeti značajan broj posjetitelja Croatia Rallyja 2022. godine, prema procjenama organizatora uz brzinske bi ih ispite moglo biti više od 300.000.[7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski auto i karting savez Hrvatska dobila zeleno svjetlo za WRC kandidaturu!, 21. veljače 2020. (pristupljeno 23. ožujka 2020.)
  2. (eng.) EWRC Daniel Šaškin, Stats - Croatia (pristupljeno 23. ožujka 2020.)
  3. (eng.) EWRC Daniel Šaškin, Codriver Damir Bruner (pristupljeno 23. ožujka 2020.)
  4. Istra Terra Magica Tanja Kocijančić: DANIEL ŠAŠKIN NAKON NAJBRUTALNIJEG RALLYJA NA SVIJETU O OSTVARENJU SVOG SNA Kako smo odvozili više od 5.000 kilometara po pustinjama Južne Amerike, 24. siječnja 2019. (pristupljeno 23. ožujka 2020.)
  5. PITANJA I ODGOVORI: Daniel Šaškin, Predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja. rally-croatia.com. Pristupljeno 23. veljače 2022.
  6. Vlada Republike Hrvatske - 77. sjednica Vlade Republike Hrvatske. vlada.gov.hr. Pristupljeno 23. veljače 2022.
  7. Sportske novosti - Show za bar 300.000 gledatelja: Vraća se jedno od najisplativijih natjecanja koje smo ikad organizirali. sportske.jutarnji.hr. 16. veljače 2022. Pristupljeno 23. veljače 2022.