Danny Aiello

Izvor: Wikipedija
Danny Aiello
Danny Aiello
Rodno ime Daniel Louis Aiello, Jr.
Rođenje 20. lipnja 1933., Brooklyn, New York, SAD
Smrt 12. prosinca 2019., New Jersey
Supruga Sandy Cohen (1955.-)
dannyaiello.com
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Danny Aiello (Brooklyn, New York, 20. lipnja 1933.[1]New Jersey, 12. prosinca 2019.) bio je američki glumac koji se pojavljivao, tj. glumio u brojnim igranim filmovima, kao što su Bilo jednom u Americi, Ruby, Kum II, Hudson Hawk, Ljubičasta ruža Kaira, Začarana mjesecom, Léon profesionalac, Dva paklena dana i Vruća večera. No, on je možda najpoznatiji po svojoj ulozi iz Spike Leevog filma iz 1989.-e po imenu Učini pravu stvar. Također, treba napomenuti kako je Aiello upravo zbog tumačenja lika Sala, vlasnike pizzerie, u prethodno spomenutom filmu, bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca 1990.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Aiello je rođen u Manhattanu, no već kao sedmogodišnjak se preselio u južni Bronx.[2] On je dijete amerikanaca talijanskog podrijetla. Njegov otac, Daniel Louis Aiello, Sr., je bio fizički radnik, dok mu je majka Frances, koja je rođena u Napulju pod prezimenom Pietrocova, bila krojačica.[3][1] Također, treba napomenuti kako je Aiello pohađao srednju školu James Monroe.[3]

Slagavši koliko je star, Aiello se kao šesnaestogodišnjak uspio prijaviti u američku vojsku. Nakon tri godine provedene u vojsci, vratio se u New York, u kojem je radio svakakve poslove kako bi uspio zaraditi sebi a kasnije i svojoj obitelji novac potreban za život. Nadalje, on je čak jednom prilikom bio i sindikalni predstavnik za radnike Greyhound bus-a, te je radio i kao izbacivač u noćnome klubu.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Iako su likovi koje je on tumačio većinom bili vulgarni i nasilni, Aiello je također portretirao i osjećajne, ljubazne ljude sa smislom za humor. Upravo takvi su bili likovi koje je on tumačio u filmovima Jacobove ljestve i Once Around. Također, zanimljivo je spomenuti kako je on glumio glavnog lika u Madonninom glazbenom spotu, za pjesmu "Papa Don't Preach". No, to nije jedina Aiellova poveznica s glazbom. Naime, on je izdao nekoliko albuma s big band glazbom.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Tijekom intervjua, koji je vodio Sean Hannity, Aiello je istakao kako je on konzervativac, koji je odgojen kao Rimokatolik. U tom intervjuu, on je također kritizirao i pretjeranu uporabu prostih riječi na filmu i televiziji, kao što je kritizirao i loše portretiranje Amerikanaca talijanskog podrijetla u filmovima i televizijskim emisijama, pri čemu je posebno istakao seriju Sopranos.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b http://www.filmreference.com/film/86/Danny-Aiello.html
  2. AIELLO, DannyArhivirana inačica izvorne stranice od 16. veljače 2021. (Wayback Machine) International Who's Who. accessed September 1, 2006.
  3. a b Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. svibnja 2011. Pristupljeno 28. kolovoza 2007. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]