David René de Rothschild

Izvor: Wikipedija
David René de Rothschild
barun
David René de Rothschild, 1989.
Puno ime
David René James de Rothschild
Rođenje15. prosinca 1942.
New York City, New York
Plemićka kuća/obitelj Rothschild
SuprugaOlimpia Anna Aldobrandini
Djeca
Lavinia Anne Alix
Stéphanie Anne Marie
Alexandre Guy Francesco de Rothschild
Louise Lili Béatrice
OtacGuy de Rothschild
MajkaAlix Hermine Schey de Koromla
Vjerajudaizam

David René de Rothschild, punim imenom David René James de Rothschild (* New York City, New York, 15. prosinca 1942.), francuski bankar, poduzetnik, političar iz francuske loze bogate židovske obitelji Rothschild. Predsjednik je uprave Rothschild Continuation Holdings-a i predsjednik Svjetskog židovskog kongresa od 2013. godine. Njegovo bogatstvo procjenjivalo se 2017. godine na 10 milijardi $.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u New Yorku, u SAD-u, gdje mu je izbjegla obitelj pred nacističkim progonom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bio je jedino dijete u obitelji baruna Guya de Rothschilda (1909. – 2007.) i Alix Hermine Schey de Koromla (1911. – 1982.). Ima polubrata Édouarda Étiennea de Rothschilda (r. 1957.) iz očeva drugog braka s barunicom Marie-Hélène van Zuylen van Nyevelt (1927. – 1996.). Tijekom rata ostao je s majkom u New Yorku, dok mu se otac Guy vratio u Europu i aktivno sudjelovao u ratu. Nakon završetka rata obitelj se vratila u Francusku, gdje je David 1966. godine diplomirao na Institut d'Études Politiques de Paris u Parizu.

Poslovnu karijeru počeo je u obiteljskoj međunarodnoj kompaniji za miniranje Société miniére et métallurgique de Peñarroya sa sjedištem u Parizu, nakon čega je odradio pripravništvo u obiteljskoj banci de Rothschild Frères, koja je 1967. godine restrukturirana prema novim vladinim zakonima i preimenovana u Banque Rothschild.[1] Godine 1981. francuski predsjednik François Mitterrand nacionalizirao je brojne francuske privatne banke, uključujući i Banque Rothschild, zbog čega je David René utemeljio novu banku u Parizu, da bi 1987. godine zajedno s polubratom Édouardom de Rothschildom, grofom Philippeom de Nicolayem i rođakom Éricom de Rothschild osnovao banku Rothschild & Cie Banque, koja je uskoro postala vodećom bankom u Francuskoj i središnjoj Europi.

Godine 2003., poslije umirovljenja njegovog engleskog rođaka, Sir Evelyna Roberta de Rothschilda (r. 1931.), koji je bio na čelu engleske banke N M Rothschild & Sons, provedeno je spajanje engleske i francuske obiteljske banke pod jednom krovnom kompanijom, Paris Orléans. David René je naslijedio rođaka, Sir Evelyna, na čelu N M Rothschild & Sons, predsjednik je i Rothschild Continuation Holdings, potpredsjednik Rothschild Bank AG i nadzornog odbora Paris Orleans, a ujedno je i stariji partner Rothschild & Cie Banque.[1] Po dovršetku spajanja banka, djelovao je kao predsjednik uprave banke Rothschild & Co.

Godine 2018. bilo je najavljeno da će David René odstupiti s položaja predsjednika uprave Rothschild & Co i da će ga naslijediti sin Alexandre de Rothschild (r. 1980.), što je provedeno, a David René je postao predsjednik nadzornog odbora, zamijenivši na toj funkciji rođaka Érica de Rothschilda.

Osim dužnosti u bankarskom sektoru, David je bio osmanaest godina gradonačelnik mjesta Château Reux u Normandiji, gdje obitelj živi i posjeduje farmu konja, kojima se bavi Davidov polubrat Édouard. David također posjeduje i dio imanja Château Lafite-Rothschild, ali ne sudjeluje u svakodnvenom radu vinarije.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Godine 1974. oženio je talijansku princezu Olimpiju Annu Aldobrandini (r. 1955.), s kojom ima četvero djece: dvije vlastite kćeri, sina i posvojenu kćer. Obitelj živi u Château de Reux u Reuxu u Normandiji.

Vodio je Ujedinjeni židovski fond od 1982. do 2006. godine.[1]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi David René de Rothschild
Nedovršeni članak David René de Rothschild koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.