Davor Matošević

Izvor: Wikipedija
Davor Matošević
Ime u rodnom listuDavor Matošević
Rođen/aTuzla, 6. prosinca 1980.
Zanimanjegitarist akustičar, kantautor
Instrumentgitarist, vokal
Djelatno razdoblje1994.[1] -
Producentska kućaCroatia Records
Internetska stranicaDavor Matošević
Značajni instrumenti
akustična gitara

Davor Matošević (Tuzla, 6. prosinca 1980.),[2] hrv. bh. glazbenik iz Tuzle. Gitarist akustičar, kantautor.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Tuzli. O svojim glazbenim početcima rekao je da se nikad nije počeo baviti glazbom, nego je ona njime. Kao dijete je preslušavao cijeli glazbeni opus svoga oca, koji se nalazio na pločama. Dok je još pohađao osnovnu školu, satim je preslušavao sve te antologijske rock albume te one kantautora s engleskog govornog područja. Nakon godina preslušavanja poželio je i sam stvarati. Od četrnaeste godine svira gitaru i već kroz dva mjeseca skladao je i napisao pjesmu.[1] Prvi nosač zvuka objavio je 2010. pod etiketom Croatia Records. Bio je to EP s četiri pjesme na engleskom. Za taj EP dobio je Nagradu Indexi. Danas je izdavačku sudbinu preuzeo u svoje ruke.[3] Album je dobro popratila i slušateljstvo i glazbena kritika. Promicao ih je na koncetima kao prateći akt. Godinu poslije objavljivanja EP-a otišao je na privremeni rad u inozemstvo. Izbivanje iz domovine zaustavilo mu je glazbeni rad, ali ne i skladateljski zanos. Bio je u Afganistanu. Stvarao je nove skladbe nadahnut kulturnim bogatstvom Afganistana, ali na materinskom jeziku. Vratio se u BiH 2015. godine. Nastupao je na festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji na kojima je promovirao svoje nove skladbe nastale za boravka na radu u inozemstvu.[4] Drugim albumom objavljenim 2017. najavio je istovremeno i oživljenje akustičarskog žanra na bh. glazbenoj pozornici. Balada "Puštam srce da diše" je ubrzo dospjela u skoro sve radijske programe u BiH.[5] Sin tuzlanskog glazbenika i glazbenog novinara Dragutina Matoševića.[6] Glazbu stvara, snima i izvodi u vlastitom studiju. Ne ističe nekog glazbenika ili glazbeni sastav kao ultimativno omiljenog. Nadahnuće za skladbe su mu ljudi, postojanje, priroda i sve ono lijepo oko nas.[1] Voditelj je i producent radijske glazbeno-informativne emisije Jeans generacija na Radio Tuzli i voditelj radijske glazbeno-informativne emisije Krilati kotači na RTV TK, Radio TK, Tuzla.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Diskografija:[3]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • 2011. Nagrada Indexi, prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda za EP Always Be Good To Your Enemies[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c (srp.) Trećisvijet.com Intervju: Davor Matošević – “Sljedeći album, na kojem već radim, u nekim stvarima će biti potpuno drugačiji, Razgovarao Aljoša Kremenović, 16. listopada 2018. (pristupljeno 26. listopada 2018.)
  2. Informaciju dao: Dragutin Matošević.
  3. a b (boš.) Glas.ba Obećavajući ‘drugi život’ kantautora Davora Matoševića, 28. listopada 2017. (pristupljeno 27. studenoga 2017.)
  4. (srp.) Trećisvijet.com Davor Matošević objavio svoj debitantski album “Žetva”, 30. siječnja 2018. (pristupljeno 26. listopada 2018.)
  5. (boš.) Glas.ba Hit: Davor Matošević – Puštam srce da diše (6.-12.11. 2017.) , 6. studenoga (pristupljeno 27. studenoga 2017.)
  6. Barikada - World Of Music Webmaster (pristupljeno 9. prosinca 2017.)
  7. Davor Matošević Zastave (pristupljeno 26. listopada 2018.)
  8. (boš.) Muzički portalArhivirana inačica izvorne stranice od 26. listopada 2018. (Wayback Machine) Nagrada Indexi 2011 - 5 do 12, 17. ožujka 2011. (pristupljeno 26. listopada 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]