Deconstruction

Izvor: Wikipedija
Deconstruction
Devin Townsend Project (studijski album)
Žanrprogresivni metal, industrial metal, simfonijski metal, ekstremni metal, avangardni metal
Objavljen20. lipnja 2011.[1]
Snimanjestudeni 2010. - veljača 2011.
Trajanje70:49
IzdavačHevyDevy, InsideOut
Producent(i)Devin Townsend
Recenzije
Kronologija albuma – Devin Townsend Project
European Tour
(2011.)
Deconstruction
(2011.)
Ghost
(2011.)

Deconstruction je treći studijski album kanadskog progresivnog metal sastava Devin Townsend Project. Album su 20. lipnja 2011. godine objavile diskografske kuće HevyDevy Records[2] i InsideOut Music, koje su istog datuma objavile i četvrti album grupe, Ghost.[3] Na albumu bubnjeve sviraju Dirk Verbeuren i Ryan Van Poederooyen te su prisutni i mnogi gostujući pjevači. Zborske i orkestralne dionice albuma izvorno je skladao i aranžirao Devin Townsend, koristeći se pritom softverom Pro Tools. Te su dionice kasnije bile transkribirane u konvencionalne notne zapise za orkestar.[4]

Koncept i glazbeni stil[uredi | uredi kôd]

U jednom je intervjuu Townsend izjavio kako je Deconstruction konceptualni album o čovjeku koji mahnito traga za istinskom prirodom stvarnosti. Na svojem putovanju odlazi u pakao i upoznaje Vraga. Vrag mu otkriva tajne svemira pokazujući mu cheeseburger, no kako je vegetarijanac, čovjek ga ne može pojesti, čime njegovi pokušaji za otkrivanjem istinske prirode stvarnosti postaju uzaludni. Album je po prirodi kaotičan te sadrži elemente koji su istaknuto humoristični, što je radikalan odmak od stila prisutnog na Townsendovom novijem glazbenom materijalu. Townsend je u ovom intervjuu također izjavio kako je Deconstruction glazbeni prikaz suočavanja s vlastitim strahovima i pobjeđivanja istih.[5] Također je objasnio da je želio da album nosi pozitivnu poruku usprkos svojoj vrlo kaotičnoj prirodi.

Prema riječima Laure Wiebe, recenzentice sa stranice Exclaim!, Deconstruction "spaja cjelokupni sadržaj Townsendove glazbene karijere i utjecaje; od ekscentričnosti iskazane u doba kada je bio pjevač za grupu Stevea Vaija do teatralnosti [albuma] Infinity i usitnjavajuće moći Strapping Young Lada." Također je napomenula da su razni doprinosi gostujućih članova iz grupa kao što su Cynic i Emperor zasigurno imali bitan utjecaj na stil albuma.[6] Thompsion Gerhart je u svojoj recenziji za stranicu Sputnikmusic napisao: "Ako ste tek čuli za Devina Townsenda ili ako ste već godinama njegov obožavatelj, na određen bi se način moglo reći da je Deconstruction savršen sažetak njegovih radova, odnosno njegovih ranijih radova." Gerhart također napominje da na Deconstructionu Townsend preuzima elemente iz svojeg ranijeg rada u grupi Strapping Young Lad, svojih ranijih albuma u serijalu Devin Townsend Project te iz vlastitih samostalnih radova. "Žešće od bilo čega što je Devin snimio nakon Cityja i složeno od više glazbenih slojeva od bilo čega što je snimio nakon svoje trenutačne rastuće fasciniranosti ProToolsom, Deconstruction sigurno donosi ono što obećava - sloj za slojem koji Devin odjeljuje, secira i analizira."[7]

Nekoliko pjesama referencira ili su referencirane u drugim Townsendovim pjesmama: "Stand" je referenciran u skladbi "Watch You" s kompilacije Contain Us; "Planet of the Apes" djelomično preuzima melodiju pjesme "A Monday" s albuma Ki; "The Mighty Masturbator" se ponovno koristi završetkom pjesme "Processional" s EP-a Infinity/Christeen + 4 Demos te dio teksta preuzima iz pjesme "Numbered!" s albuma Addicted.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Devin Townsend

Br. Skladba Trajanje
1. „Praise the Lowered”   6:02
2. „Stand”   9:36
3. „Juular”   3:46
4. „Planet of the Apes”   10:59
5. „Sumeria”   6:37
6. „The Mighty Masturbator”   16:28
7. „Pandemic”   3:29
8. „Deconstruction”   9:27
9. „Poltergeist”   4:25
70:49

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Deconstruction je uglavnom zadobio pozitivne kritike. Metal Hammer je opisao Deconstruction "jednostavno najluđom, najsloženijom i najviše zvukovno preplavljujućom stvari koju je [Townsend] ikada stvorio".[8] Jonathan Barkan sa stranice Bloody Disgusting pohvalio je dubinu i složenost albuma, pišući da je "zapanjujuće i apsolutni užitak pokušati i secirati." Zaključio je da je "Deconstruction vrlo vjerojatno album koji najbliže dolazi do slušnog ludila, a da je istovremeno potpuni užitak za slušanje."[9] Laura Wiebe, recenzentica sa stranice Exclaim!, komentirala je da su na albumu "prisutni toliki raspon i dubina da je Deconstruction gotovo vidljiv i opipljiv", iako je kritizirala drugu polovicu albuma, izjavljujući da istaknuta komična tematika šala na svoj račun prelazi granice te da tako "namjerno sabotira ono što bi inače moglo graničiti s briljantnošću".[6]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Devin Townsend Project
  • Devin Townsend – vokali, gitara, bas-gitara, klavijature, sintesajzer, programiranje, produkcija
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Devin Townsend Project - Deconstruction na metal-archives.com Pristupljeno 10. ožujka 2017.
  2. (engl.) THE DEVIN TOWNSEND PROJECT's 'Deconstruction', 'Ghost' Albums Get Release Date. 27. ožujka 2011. Pristupljeno 3. rujna 2013.
  3. (engl.) Devin Townsend Project - Ghost na metal-archives.com Pristupljeno 10. ožujka 2017.
  4. (engl.) Interview: Devin Townsend Discusses 'Deconstruction,' 'Ghost' and His Upcoming Tour and Box Set. 27. rujna 2011. Pristupljeno 30. kolovoza 2016.
  5. (engl.) KaaosTV Episode #36: The Devin Townsend Project
  6. a b (engl.) Devin Townsend Project Deconstruction. Pristupljeno 30. kolovoza 2016.
  7. (engl.) Devin Townsend Project - Deconstruction na sputnikmusic.com Pristupljeno 10. ožujka 2017.
  8. Metal Hammer UK (219): 82. 2011 Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  9. (engl.) Album Review: Devin Townsend Project 'Deconstruction' - Bloody Disgusting! (engleski). 20. lipnja 2011. Pristupljeno 30. kolovoza 2016.