Progresivni metal

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Progresivni metal
Stilski začetak: progresivni rock
heavy metal
Kulturni začetak: druga polovica osamdestih
SAD
Velika Britanija
Glazbala: vokal - električna gitara - bas-gitara - bubnjevi
Popularnost:


Progresivni metal ili progressive metal podvrsta je heavy metala. Ova glazbena podvrsta je ogranak izvornog heavy metala, nastala pod utjecajem progresivnog rocka. Osobine ovog podžanra su duge instrumentalne dionice, poliritmičnost i slojevita struktura skladbe.

Povijest[uredi VE | uredi]

Korijeni progresivnog metala se mogu naći u glazbenim rock skupinama kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih godina poput sastava Yes, Pink Floyd, Jethro Tull, King Crimson, Genesis, rani Queen i Rush. Glazbene skupine, poput sastava Rainbow, imale su mnoge osobine progresivnog metala. Međutim, progresivni metal nije se razvio kao poseban glazbeni stil, sve do sredine osamdesetih. Žanr počinje nastajati u drugoj polovici 1980-ih u SAD-u. Očituje se u glazbenom istraživanju američkih skupina[1] Fates Warning, Queensrÿche i Dream Theater, koji uzimaju elemente progresivnog rocka – u prvom redu instrumentalizaciju i kompozicijsku strukturu pjesama - i spajaju ih sa glazbenim stilom skupina engleskog "Novog vala britanskog heavy metala", te sa žestokim stilom Metallice i Megadetha.

Navedeni sastavi, začetnici stila, u žanrovskom smislu bliski su stilu iz kojeg se razvio i američki power metal. I u glazbenom smislu power metal i progresivni metal dosta su slični;[1] te je razlikovanje kod nekih albuma i sastava u tom smislu otežano. Oba podžanra se služe melodičnim elementima, s naglaskom na instrumentalnu virtuoznost.

Progressive metal dolazi najviše dolazi do izražaja početkom devedesetih, osobito u djelovanju sastava Dream Theater,[1] koji je najpoznatiji predstavnik žanra. Elemente progressive metala može se pronaći u glazbi mnogih ostalih metal skupina, raznih podvrsta metala. Kao primjer stapanja žanrova je švedska skupina Opeth, koja je žanrovski usmjerena na doom/death stil sa izraženim elementima progresivnog metala.

Gitarske duge solo dionice i izmjene ritma u svakoj skladbi, svojstvene su mnogim glazbenicima koji izvode složeniji i svirački zahtjevniji metal. Ipak, sastavi koji su stilski oprijedjeljeni prema progresivnom metalu, posebnu pozornost i osobit značaj pridaju složenim istančanim instrumentalnim dionicama.

Najznačajniji albumi[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Pojmovnik popularne glazbe, Zlatko Gall, Šareni dućan Koprivnica, 2001. ISBN 953-6683-09-1
  • Encyclopedia of Heavy Metal, Daniel Bukszpan, Barnes & Noble Publishing, Inc. NY, 2003. ISBN 0-7607-4218-9

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 progarchives.com preuzeto 11. srpnja 2010. Kao autor teksta naveden je MikeEnRegalia