Dejana Rosuljaš

Izvor: Wikipedija

Dejana Rosuljaš Sarajevo, 26. siječnja je bosanskohercegovačka novinarka i TV voditeljica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Dejana Rosuljaš rođena je u Sarajevu. Pravni fakultet završila je u Sarajevu (diplomirani pravnik), a diplomu mastera ekonomskih nauka stekla je na Fakultetu za menadžment u Beogradu. Od marta 2005. radi na televiziji OBN, gdje počinje profesionalni angažman kao voditelj muzičkih emisija: “Adio pameti” i “Hey music!”. Paralelno s angažovanjem u muzičkim emisijama, počinje voditi emisiju “Nedjeljno popodne”, rame uz rame s velikanima novinarstva Oliverom Mlakarom, Sašom Zalepuginom i Mićom Orlovićem. Istovremeno, za “Nedjeljno popodne” obavlja reporterske poslove, snima priloge i reportaže.

Od 2006. do 2007. vodila je i uređivala showbiz magazin “Express Tv”. Od 2008. do 2011. godine, s kolegom Feđom Fetahagićem čini voditeljski tandem najgledanije showbiz emisije u BiH, “Red Carpet”. Iskustvo je stjecala i kao voditeljka velikih muzičkih show programa: “OBN Music Talents” (2005.), “Zvijezde sa Zvijezdama” (sezona 2007.; sezona 2008.), popularnom plesnom show “Zvijezde plešu” (sezona 2009.; sezona 2010.), te reality show programu “Big Mamma House” (sezona 2008.; sezona 2009.). Kroz dvije sezone (2009.; 2010.) modnog reality show-a “OBN star model by Dejana Rosuljaš” osim voditeljske uloge, bila je i dio njegovog žiri tima.

U desetočasovnom live programu “Dan iz snova” (sezona 2009.; sezona 2013.) činila je dio voditeljskog tima. Pored toga, treba napomenuti desetine pojedinačnih projekata i angažmana kao što su Novogodišnji program, prilozi, putopisi i reportaže s različitih destinacija širom svijeta.

Autorski talk show, koji čini trenutno dominantni angažman u karijeri Dejane Rosuljaš jeste – Dejana Talk Show, koji od 2010. godine uređuje i vodi i koji je doživio preko 800 različitih tema, koje su obrađene u okviru ove regionalno popularne emisije. U toku je njena jedanaesta sezona. Također, u sklopu Dejana Talk Show-a, realiziran je i veliki humanitarni projekt 'Dom je sreća najveća' pomoću kojeg su između ostalog, stambeno zbrinute i tri porodice. Dejana Rosuljaš se pojavila u ulozi predavača na Festivalu Savremene žene 2018. godine u Tuzli, na Konferenciji 'What’s Your Story?' 2019. godine u Sarajevu te brojnim drugim. U aprilu 2019. godine u Beogradu, postala je dobitnica priznanja Dama godine 2019., za rad, doprinos i stvaralaštvo.

Dejana se posle 17 godina odlučila na novi korak u karijeri i 2021. godine prelazi na UNA televiziju što je u svim medijima u BiH predstavljeno kao transfer godine. Nakon emisije “21 odgovor”, Rosuljaš vodi novu emisiju “Donna” zajedno sa Nikolinom Pišek i Bajom Namkose. U sezoni 2023/24 Dejana je sa svojim kolegom Mersadom Sijarićem deo tima emisije "Podne" koja se emituje u Bosni i Hercegovini.

Dejana trenutno živi i radi na relaciji Sarajevo-Beograd.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]