Dennis Prager

Izvor: Wikipedija
Dennis Prager, govor u Nacionalnoj luci u Marylandu 2016.

Dennis Mark Prager (New York, 2. kolovoza 1948.), američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća.

Rođen je u njujorškoj četvrti Brooklynu 1948. godine u obitelji otrodoksnih Židova, službenice Hilde i računovođe Maxa Pragera. Pohađao je privatnu židovsku osnovno školu u rodnoj četvrti, nakon koje je upisao Brooklyn College, u kojem je bio poznat po svojoj borbi protiv prepisivanja. Maturirao je povijest i bliskoistočne studije. Pohađao je nekoliko semestara pri Školi za međunarodne odnose i odnose s javnošću Sveučilišta Columbia i Sveučilištu u Leedsu.

Zajedno s Josephom Teluškinom izdaje 1986. The Nine Questions People Ask About Judaism, knjigu o judaizmu za ne-Židove, koja je postala bestseller te se smatra jednim od kanonskih djela u židovskoj pedagogiji i znanosti. Na mjesnoj radijskoj postaji u Los Angelesu od 1982. godine vodi razgovornu emisiju o religijskim pitanjima, koja je s vremenom postala dnevna emisija s milijunskim slušateljstvom. Od 1999. godine vodi religijsku emisiju i na mjesnoj kršćanskoj radijskoj postaji.

Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade »Sveučilište Prager«, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta, bliskog izvornim načelima Republikanske stranke. Okupivši konzervativnu intelektualnu elite, Sveučilište je postalo simbolom američkog konzervativnog aktivizma, posebice za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa. Videozapise »Sveučilišta Prager« samo u 2017. godini pregledalo je 650 milijuna korisnika YouTubea, od čega je njih 60% bilo mlađe od 35 godina te se trećina njih izjasnila bez političke pripadnosti.[1] Unatoč popularnosti, YouTube je zabranio i cenzurirao više od 80 videozapisa, zbog čega je pokrenuta predstavka koju je potpisalo više od pola milijuna ljudi.[2]

Dennis Prager poznat je po djelovanju unutar losanđeleske židovske zajednice te javno-političkom djelovanju na razini Sjedinjenih Država, zahvaljujući kojem je izrastao u jednu od vodećih konzervativnih i židovskih ličnosti u SAD-u, poput Bena Shapira, Pragerova bliskog suradnika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Analiza gledanostiArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2018. (Wayback Machine) u Službenom godišnjem izvješću Sveučilišta Prager za 2017. godinu (pristupljeno 31. kolovoza 2018.)
  2. Popis zabranjenih videozapisa i predstavkaArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2018. (Wayback Machine) na stranicama Sveučilišta Prager (pristupljeno 31. kolovoza 2018.)