Desetorica Poslanikovih ashaba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Desetorica Poslanikovih ashaba ili Desetorica ashaba kojima je za života obećan džennet naziv je za ashabe, prijatelje proroka Muhameda, koji su bili primjer pokornosti, povinovanja i predanosti Alahu, da im je prorok još za života obećao džennet (život u raju). Ashabi su inače oni koji su povjerovali u Muhamedovo poslanstvo, pomogli ga i čuvali i sačuvali njegovu vjeru. Za svoje ashabe Muhamed je govorio:

Wikicitati „AIlaha se bojte, AIlaha se bojte u pogledu mojih ashaba. Nemojte ih, poslije mene, uzimati za cilj (predmet razgovora), pa tko ih zavoli, zavolio ih je iz ljubavi prema meni. Tko ih zamrzi, zamrzio ih je iz mržnje prema meni. A tko ih bude uznemiravao i mene je uznemirio - a tko mene uznemiri, uznemirio je time Alaha, dž.š., a tko uznemiri Alaha, dž.š., - On će ga brzo kazniti.”
(Muhamed)

Četvorica njih, ubrajaju se u pravedne kalife i oni se smatraju najboljim među ashabima: Ebu-Bekr, Omer, Osman i Alija. I među njima prvi je Ebu-Bekr:

Wikicitati „Da sam iz svog ummeta uzeo sebi prijatelja, izabrao bih Ebu-Bekra za prijatelja; međutim on je moj brat i drug.”
(Muhamed)

Slijede Omer, pa Osman, pa Alija. Ibn-Omer je rekao: "Govorili smo dok je Poslanik bio živ: Ebu-Bekr, zatim Omer, pa Osman, pa Alija. To je saznao Alahov Poslanik i nije negirao." [1]

Ostala šestorica koja spadaju u "desetericu kojima je obećan Džennet" su: Talha bin 'Ubejdullah, Ez-Zubejr bin El-'Avvam, Sa'd bin Ebu-Vekkas, Se'id bin Zejd, Ebu-'Ubejde 'Amir bin EI-Džerrah i 'Abdu-rrahman bin 'Avf.

Reference[uredi VE | uredi]