Detektiv Conan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Detective Conan)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nihongo.svg
Članak sadržava japanski tekst.
Možda ćete vidjeti neke kutije, upitnike, simbole ili druge znakove umjesto kanji ili kane.
Detektiv Conan
Meitantei Conan
(名探偵コナン)
Žanranimirani, romansa, akcija, komedija, drama, horor, Shōnen
Manga
AutorGosho Aoyama
IzdavačShogakukan Flag of Japan.svg
MagazinShōnen Sunday Flag of Japan.svg
Datum izlaska1994.još traje
Brojevi96
TV-anime
RedateljKenji Kodama, Yasuichiro Yamamoto
ProducentMichihiko Suwa, Masahito Yoshioka
SkladateljKatsuo Ono
StudioTokyo Movie Shinsha (TMS)
MrežaNTV, Animax, Yomiuri TV Flag of Japan.svg
Mreža u HrvatskojFlag of Croatia.svg Disney XD
Emitiranje8. siječnja 1996.još traje
Broj epizoda957
Trajanje24 minute

Detektiv Conan (jap. 名探偵コナン, Meitantei Conan) je detektivska shōnen manga serija koju je napisao i ilustrirao Gōshō Aoyama. Manga je nastala 1994. godine i objavljena je u Weekly Shōnen Sunday magazinu. U lipnju 2010. prikupljen je 71 svezak. Anime verzija snimljena je 8. siječnja 1996. godine te ima oko 808 epizoda a kao ni manga još nije završena. Zbog legalnih zahtjeva, objave serijala na engleskom jeziku je preimenovan u Case Closed.[1] Priča prati sedamnaestogodišnjeg detektiva Shinichija koji je nehotice transformiran u dijete nakon što se otrovao.

Od objaljivanja, Detektiv Conan je napravio znatnu medijsku franšizu. Manga je adaptirana u televizijsku animiranu seriju od strane Yomiuri Teledifuzijske Korporacije i TMS Entertainmenta. Animirana serija je postigla 20. sezonu, jedanaest originalnih video animacija takozvane OVA, 15 animiranih filmova, tri igrana filma, brojne video igre, mnoge druge komercijalne robe. Dvo-satni specijalizirani televizijski film Lupin the 3rd vs Detective Conan zajednički animirani film Detektiv Conan i Lupin III animea bio je pušten 27. ožujka 2009. godine.[2]

Radnja[uredi VE | uredi]

Kudo Shinichi je talentirani sedamnaestogodišnji detektiv koji često radi s policijom. Jedne večeri otišao je sa svojom prijateljicom Ran Mouri u Tropical Land (naziv zabavnog parka). Na nesreću dogodilo se krvavo ubojstvo, ali ga je Kudo brzo riješio. Na odlasku kući Kudo je zamijetio dva sumnjiva tipa u crnom. Prateći ih, vidio je jednog tipa kako ilegalno trguje novcem. Ali tada, drugi tip mu se prišuljao iza leđa i onesvijestio ga. Natjeran, Kudo je nehotice progutao eksperimentalni otrov koji ga je pretvorio u sedmogodišnjeg dječaka. Sakrivši svoj identitet nazvao se Conan Edogawa, Conan (prezime autora Sherlock Holmesa), Edogawa (ime poznatog japanskog pisca za misterije). Sada Kudo tj.Conan živi sa svojom prijateljicom Ran i njezinim ocem Kogoro da otkrije više o kriminalnoj organizaciji. Conan je odlučio glumiti dijete i tako nastaviti svoj život sve dok ne nađe dovoljno dokaza da zaustavi tajanstveni sindikat. Uskoro se upisuje u Teitan osnovnu školu i susreće tri nove djece iz njegovog razreda: Ayumi Yoshida, Mitsuhiko Tsubaraya i Genta Kojima te s njima osnuje Detective Boys grupu. Da unaprijedi svoje daljnje aktivnosti Kudo je nastavio rješavati slučajeve kao Conan pozirajući Raninog oca Mouri Kogoro s posebnim izumima koje je izumio Conanov prijatelj i susjed Hiroshi Agasa. Kasnije Conan upoznaje Shino Miyano bivšeg člana organizacije koji je kreirao APTX 4869 otrov. Pobjegla je iz organizacije zbog ubojstva njezine sestre, Shino je uzela taj otrov i neočekivano se transformirala u dijete kao i Kudo. Da se drži podalje od opasnosti, sakrila je svoj identitet nazvavši se Ai Haibara te o njoj počne voditi brigu profesor Agasa koju je i on sam pronašao. Ona se pridružila Detective Boys grupi i pomaže Conanu pronalaziti što više informacija o organizaciji. Conanovo traganje dovelo ga je da pomogne FBI-ju da uhvati CIA-ina agenta, Renu Mizunashi koji je isto tako i tajni špijun kriminalne organizacije.

Radnja serije se uglavnom odvija u Tokiju i pojedinim dijelovima Japana. Jedan slučaj je isključivo flashback u New Yorku te se jednom slučaj odvijao u Londonu.

Emitiranje u Sjevernoj Americi[uredi VE | uredi]

FUNimation Entertainment je licencirao anime seriju za emitiranje u Sjevernoj Americi 2003. godine. Pod nazivom Case Closed s likovima američkih imena. Anime se premijerno prikazivao na televizijskoj mreži Cartoon Network kao dio njihovog Adult Swim programskog bloka, zbog niske gledanosti samo 50 epizoda je emitirano. Kanadski televizijski kanal YTV je emitirao 22 epizode 7. travnja 2006. sve do rujna 2006. godine. Funimation je ponovno omogućio emtiranje na novom kanalu Colours TV studenog 2005. godine, te je emitirano 130 epizoda. Sve do 2011, više od 130 epizoda nije sinkronizirano na engleskom jeziku. Prvih šest filmova bilo je pušteno na regiji 1 DVD u Sjevernoj Americi. Viz Media je kasnije licencirala manga seriju na engleskom jeziku za objavljivanje u Sjevernoj Americi i koristila Funimationov preimenovan naziv. U listopadu 2011. je objavljeno 40 manga volumena od strane Viz Medije.

Mediji[uredi VE | uredi]

Manga[uredi VE | uredi]

Manga je nastala 18. lipnja 1994. godine i prvi put je objavljena u Weekly Shōnen Sunday časopisu. [3]. Aoyama je rekao da su nagle inspiracije njegovom radu bile priče Arsèna Lupina, Sherlocka Holmesa i samurajski filmovi Akire Kurosave.[4] Autor je također rekao da je svaki novi slučaj radio po 4 sata, a za kompliciranije mu je trebalo čak i do 12 sati rada. Svaki slučaj sadrži nekoliko poglavlja i riješen je kad na kraju animirani lik objasni rješenje u jednostavnim uvjetima. Osim stvaranja poglavlja, Aoyama se trudio što bolje pojednostavit jezik tako da je čitateljima lakše pratit priču. Baza podataka o svim slučajevima iz mange je puštena na izlazak 2007. godine. Od lipnja 2010., manga je prikupila 72. svezak u kojima se nalazi ukupno 780 poglavlja i tako postala 25. najdulja manga serija. Osim što je dosegao ogromnu popularnost u Japanu, Detektiv Conan se dosta proslavio i u ostalim dijelovima svijeta. Asistenti Goshe Aoyame su također napisali i objavili 36 izdanja sa njihove vlastite strane. Vodeći europski izdavač Egmont koji je i u Hrvatskoj objavljuje Detektiv Conan mange u Njemačkoj, [5] Švedskoj,[6] Finskoj,[7] i Danskoj,[8] a ostale kompanije objavljuju u drugim zemljama u Europi,[9][10] i diljem svijeta.[11]

Anime[uredi VE | uredi]

Anime adaptacija je uslijedila dvije godine nakon nastanka mange te se prvo prikazivala na Nippon televizijskoj mreži. Anime verziju je producirao Tokyo Movie Shinsha studio i Yomiuri Teledifuzijska Korporacija. Redatelji su Kenji Kodama i Yasuichiro Yamamoto. Jedna epizoda traje 25 minuta što je specifično za anime seriju. Anime trenutno ima 33 uvodnih i 40 završnih pjesma, također ima i više od 100 soundtrackova iako su neke zapravo novije verzije starih. Više od 600 epizoda je izašlo u Japanu još od anime premijere 8. siječnja 1996. godine. Anime je preveden na više od 35 jezika. Detektiv Conan je u SAD-u, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji poznat kao Case Closed (hrv. Slučaj Riješen) dok u ostalim zemljama ima svoje standardno ime. Kao i mnogi drugi poznati shounen naslovi primjerice Dragonball, Naruto i Inuyasha, Detektiv Conan se proširio na velik broj fansitea i klubova na internetu. Osim toga 2009. kreirana je vlastita wikipedia o Detektiv Conan animeu koja sadrži detaljne informacije o svim likovima i nastavcima te sadrži aktivne forume . Kao i manga, anime je postao vrlo popularan u svim dijelovima svijeta, poglavito u Japanu.

Filmovi[uredi VE | uredi]

Pola godine nakon nastanka animea, Detektiv Conan je objavio svoj 1.film Detective Conan:The Time Bombed Skyscraper (hrv. Tempirana Bomba u Neboderu). [12] Filmovi izlaze u travnju svake godine, za razliku od TV serije filmovi imaju kompleksniju radnju i viši trošak produkcije. Filmovi su vrlo uspješni i zanimljiviji od cjelokupne tv serije i zato su svakog travnja sva mjesta u japanskim kinima popunjena. 19. travnja 2011. objavljen je novi film Detective Conan:Quarter of Silence (Četvrtina Šutnje). Za 14. travnja 2012. najavljen je 16. film pod naslovom Detective Conan: Eleventh Striker ( hrv. Jedanaesti Napadač), film je još u produkciji. Svi filmovi traju oko 125 minuta.

Godina Filmovi
1997. Detective Conan:The Time Bombed Skyscraper
1998. Detective Conan:The Fourteenth Target
1999. Detective Conan:The Last Wizard of the Century
2000. Detective Conan:Captured in Her Eyes
2001. Detective Conan:Countdown to Heaven
2002. Detective Conan:The Phantom of Baker Street
2003. Detective Conan:Crossroad in the Ancient Capital
2004. Detective Conan:Magician of the Silver Sky
2005. Detective Conan:Strategy Above the Depths
2006. Detective Conan:The Private Eyes' Requiem
2007. Detective Conan:Jolly Roger in the Deep Azure
2008. Detective Conan:Full Score of Fear
2009. Detective Conan:The Raven Chaser
2010. Detective Conan:The Lost Ship in the Sky
2011. Detective Conan:Quarter of Silence
2012. Detective Conan:Eleventh Striker
2013. Detective Conan:Private Eye in the Distant Sea
2014. Detective Conan:Dimensional Sniper
2015. Detective Conan:Sunflowers of Inferno

OVA[uredi VE | uredi]

Prva nedjeljna Shonen Sunday Originalna Animacija je bila dostupna u Weekly Shōnen Sunday 26. Izdanju 2000.godine sa 11 objavljenih OVA do 2011. Prvih 9 OVA su kasnije pakirana u 4 DVD izdanja pod naslovom Secret Files. Osim toga postoje dvije Mini-Specijalne OVA od 7 minuta trajanja, kratke priče o manga artistu Goshi Aoyami.


 • Conan vs Kid vs Yaiba
 • 16 Suspects!?
 • Conan and Heiji and the Vanished Boy
 • Conan and Kid and the Crystal Mother
 • The Target is Kogorō Mōri!! The Detective Boys' Secret Investigation
 • Pursuit of the Vanished Diamond! Conan, Heiji vs Kid
 • A Written Challenge from Agasa
 • High School Girl Detective Sonoko Suzuki's Case Files
 • Stranger in 10 Years
 • Kid in Trap Island
 • The Secret Order from London

Video igre[uredi VE | uredi]

'Detective Conan: The Mirapolis Investigation'
Proizvođač(i) Marvelous Entertainment (Japan)
Izdavač(i) Nobilis (Europa)

Sega (S. Amerika)
Marvelous Interactive (Japan)

Distributer(i) Algoritam (Hrvatska)
Serijal Detective Conan
Nadnevak izlaska 17. svibnja 2007 (Japan)

1. svibnja 2009 (Europa)

Žanr(ovi) avantura
Način(i) igre jedan igrač
Dobna granica CERO: A
ESRB: (T) Teen
PEGI: 7
Platforma Wii

U Japanu su se pojavile brojne Detektiv Conan igre za Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS, Nintendo Wii, PlayStation i PlayStation 2


Meitantei Conanova ekspanzija u industriju video igara slijedila je nakon prepada u animaciju. 27. siječnja 1997 Meitantei Conan: Chika Yuuenchi Satsujin Jiken je pušten za GameBoy. od tada 19 igara je pušteno sa Meitantei Conan:Aoki houseki no Rinbu Rondo 21. travnja 2011. godine. Sve Meitantei Conan igre puštene za GameBoy, Sony konzole i za Nintendo DS su napravljene od strane Bandai tvrtke. Banpresto kompanija je preradila Case Closed naslove za Game Boy Color i Game Boy Advance.
Iako je većina igara pušteno u Japanu, europski izdavač Nobilis je lokalizirao novu igru pod nazivom Detective Conan: The Mirapolis Investigation za PAL regiju, izdanu 17. svibnja 2007 u Japanu i 1. svibnja 2009 godine u Europi. U Hrvatskoj najveći distributer video igara Algoritam izdaje ovu anime igru za Wii. Ovo je zasigurno prva dizajnirana igra ove manga franšize za Wii konzolu. U Igri su likovi dizajnirani u 3D, a daljinski za Wii se koristi za rješavanje slučajeva.Demografski[uredi VE | uredi]

Iako je Detekitv Conan shōnen manga, njegovu publiku čini znatan udio ženskih gledatelja i čitatelja. Seriju također privlače svi uzrasti.

Utjecaj i kritike[uredi VE | uredi]

Detective Conan je garantirano jedna od pet najpopularnijih manga serija u Japanu, i jedna od najpoznatijih u svijetu. Sredinom 2007. godine, manga je u Japanu prodala više od 120 milijuna kopija, dijeleći izvanredno #4 mjesto sa Slam Dunk mangom. Individualni volumeni su se često pojavljivali na listama najbolje prodavanih mangi. Godine 2001. manga je osvojila 46. Shogakukan Manga nagradu u kategoriji shōnen, ispitanici u online anketi za japanske građane u njihovim sredinama dvadesetih godina glasovali su za Meitantei Conan kao jedna od top 3 mangi koju su htjeli nastavit radit u objavljivanju. Case Closed se pojavio u The New York Times za najbolje prodavanu mangu kroz tjedan završavajući 24. listopada 2010. U Francuskoj, serija je bila nominirana za Angoulême Festival Graphic nagradu među Japanskom selekcijom. Serija je postala veliki hit u Francuskoj i postigla je veliku gledanost, više od 40% publike je aktivno sudjelovalo u gledanju animea. Italija je trenutno prevela najviše epizoda i manga izdanja na svijetu. U SAD-u Case Closed je primio nagrade od Mania.com. Sparrow sa stranice IGN je izjavio da serija ima pojedine elemente iz serija Scooby Doo i Sherlocka Holmesa. 2004. serija je bila druga najprikazivanija u Kini zbog dobrog TV rasporeda. Više filmova ove franšize su primili nagrade u njihovoj državi. Deveti film je bio nominiran za kategoriju igrani film na 5.godišnjim Tokyo nagradama, a sljedećih 5 filmova bili su nominirani za Japan Academy Prize for Animation of the Year u njihovim respektivnim godinama distribucije. 13. film The Raven Chaser zaradio je 3,5 milijardi ¥ (oko 31,3 milijuna eura) i time postao najuspješniji animirani film u cijeloj franšizi. Ubrzo je dostupan na Blu-ray Disku te je nominiran za Best Interactivity Award od strane Digital Entertainment Grupe. Anime adapcija je dobro primljena i rangirana u top 20 Animage ankete od 1996. do 2002. godine. U Japanskom TV rangiranju Detektiv Conan je bio često rangiran u top 6. I manga i anime su imali pozitivne odgovore od kritičara za radnju i slučajeve. U Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom serije s kojim su se suočavale više negativnih reakcija prema promjenama lokaniziranog sadržaja za Sjevernoameričke države. Jeffreyu Harrisu sa stranice IGN je bilo besmisleno mijenjati imena likova, i na Anime News Network stranici Carl Kimlinger je rekao da su promjene pojedinih Japanskih kulturnih referenci izvedenih nekoliko dijelova misterije i njihove istrage nelogičnim. Carlo Santos je pregledao prvo DVD izdanje Case Closed i rekao da su glavni likovi zvučali kao stvarni ljudi. Lori Lancaster od Mania.com je opisao Case Closed kao pametnu seriju koja je imala tajnu na svakom uglu, uz napomenu bizarna i zanimljiva priroda svakog slučaja. Chris Wyatt je bio pozitivan na način slučajevi su bili postavljeni, da se odnose na misterije "zatvorenog prostora" od Agathe Cristie. On je opisao seriju kao Inspektor Gadget kako ispunjava Zakon i red, ali u anime stilu. Njegov kolega Harris je, međutim, izrazio da je muka s ponavljanjem elemenata u show-u i neprirodan način kako serija koristi Conanov identitet od određenih likova.


Zbog visoke razine popularnosti, 2006. godine japanska Vlada je iskoristila ovu seriju u kampanjama da pomogne prevenciju kriminala među djecom. Ciljanje iste publike, Japansko Ministarstvo Vanjskih Poslova koristilo je Conana i njegove prijatelje u dva pamfleta:jedna za promicanje misije ministarstva a drugi da predstavi 34. G8 vrh održanom u zemlji 2010. godine. Nekoliko likova u seriji sadržani u šestom nastavku slika, junake i junakinje prigodnih marka serija izdane su od strane Japan Post u 2006. Aoyama i njegove kreacije su proslavili u rodnom gradu Hokuei, Tottori, muzej s eksponatima njegova rada se nalazi tamo, te nekoliko brončanih kipova Shinichi Kudo, Conan Edogawa, i Ran Mouri su instalirani na raznim lokacijama diljem grada.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]