Detektiv Conan

Izvor: Wikipedija
Članak sadržava japanski tekst.
Možda ćete vidjeti upitnike, simbole ili neke druge znakove umjesto kanji ili kane znakova.
Detektiv Conan
Meitantei Conan
(名探偵コナン)
Žanranimirani, komedija, drama, Shōnen
Manga
AutorGosho Aoyama
IzdavačShogakukan
MagazinShōnen Sunday
Datum izlaska1994.još traje
Brojevi105
TV-anime
RedateljKenji Kodama, Yasuichiro Yamamoto
ProducentMichihiko Suwa, Masahito Yoshioka
SkladateljKatsuo Ono
StudioTokyo Movie Shinsha (TMS)
MrežaNTV, Animax, Yomiuri TV
Mreža u Hrvatskoj Disney XD
Emitiranje8. siječnja 1996.još traje
Broj epizoda1124
Trajanje24 minute

Detektiv Conan (jap. 名探偵コナン, Meitantei Conan) je detektivska shōnen manga serija koju crta i pise Gošo Aoyama. Manga je počela izlazit 1994. godine u tjednom "Shōnen Nedjelja" časopisu. U anglosaksonskim zemljama je serija poznata pod nazivom "Case Closed"[1] Priča prati sedamnaestogodišnjeg detektiva Šinićija (Shinichi Kudo) koji je nehotice transformiran u dijete nakon što je otrovan.

Studio TMS je poceo sa snimanjem anime verzije 8. siječnja 1996. Autor serije je očekivao da ce završiti mangu nakon tri mjeseca, ali zbog iznenadne popularnosti je manga strip nastavio sa štampanjem svezaka i daljnjom radnjom, u pratnji anime adaptacije. Serija je s vremenom stvorila i franšizu zbog brojnih drugih ostvarenih multimedijskih projekata, pored manga i anime formata koji redovno izlaze.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Kudo Shinichi je talentirani sedamnaestogodišnji detektiv koji često radi s policijom. Jedne večeri otišao je sa svojom prijateljicom Ran Mouri u Tropical Land (naziv zabavnog parka). Na nesreću dogodilo se krvavo ubojstvo, ali ga je Kudo brzo riješio. Na odlasku kući Kudo je zamijetio dva sumnjiva tipa u crnom. Prateći ih, vidio je jednog tipa kako ilegalno trguje novcem. Ali tada, drugi tip mu se prišuljao iza leđa i onesvijestio ga. Natjeran, Kudo je nehotice progutao eksperimentalni otrov koji ga je pretvorio u sedmogodišnjeg dječaka. Sakrivši svoj identitet nazvao se Conan Edogawa, Conan (prezime autora Sherlock Holmesa), Edogawa (ime poznatog japanskog pisca za misterije). Sada Kudo tj.Conan živi sa svojom prijateljicom Ran i njezinim ocem Kogoro da otkrije više o kriminalnoj organizaciji. Conan je odlučio glumiti dijete i tako nastaviti svoj život sve dok ne nađe dovoljno dokaza da zaustavi tajanstveni sindikat.

Radnja serije se uglavnom odvija u Tokiju i pojedinim dijelovima Japana. Jedan slučaj je isključivo flashback u New Yorku te se jednom slučaj odvijao u Londonu.

Utjecaj i kritike[uredi | uredi kôd]

Godine 2001. manga je osvojila 46. Shogakukan Manga nagradu u kategoriji shōnen, ispitanici u online anketi za dvadesetgodišnjake glasovali su za Meitantei Conan kao jedna od top 3 mangi koju su htjeli nastavit pratit u objavljivanju. Case Closed se pojavljivao u The New York Times za bestsellera. U Francuskoj, serija je bila nominirana za Angoulême Festival Graphic nagradu među Japanskom publikom. Anime je nerijetko završavao na top 20 Animage anketama od 1996. do 2002. godine. U Japanskom TV rangiranju Detektiv Conan je bio često rangiran u top 6. I manga i anime su imali pozitivne odgovore od kritičara za radnju i slučajeve. Američka sinkronizacija je nailazila na negativne kritike zbog mijenjanja imena likovima i pretjeranog editiranja kulturnog sadržaja za lakše razumijevanje od zapadnjačkih fanova.

Japanska Vlada je 2006. iskoristila ovu seriju u kampanjama kao maskotu u borbi protiv kriminala među djecom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Case Closed FAQ Funimation Entertainment, 5. svibnja 2004. Preuzeto 7. siječnja 2012

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]