Devi

Izvor: Wikipedija

Devī (sanskrt देवी) sanskrtska je riječ koja znači „božica”; muški je oblik deva.[1] Obje riječi označavaju nešto „nebesko”, „božansko”, „uzvišeno” te se koriste za opise ženskih i muških božanstava u hinduizmu. Riječ devi je povezana s latinskom riječju dea i grčkom riječju thea.[2] Devi, kao oznaka vrhovne božice, naziva se i Devika. Prema Douglasu Harperu, devi i deva potječu od riječi Dev- = „svjetleći”, od *div- = „sjati” te su povezane s grčkom riječju dios („božansko”) i Zeusovim imenom, kao i latinskom riječju deus (deivos).

Božica Shitala

Hinduistička himna Devi Sukta govori o tome da je vrhovna stvarnost Božica, ženska esencija:

„Ja sam stvorila sve svjetove svojom voljom, bez pomoći nekog višeg bića te prebivam u njima.” — Devi Sukta, Rgveda

U spisima zvanim Vede, božice su spomenute mnogo puta, a najznačajnije su Parvati (Šivina druga supruga), Lakšmi (božica bogatstva), Prithvi (Majka Zemlja), Aditi (kozmički red) i Sarasvati (božica znanja). Doduše, više je pažnje dato muškim božanstvima. Sekta šaktizam posebno je posvećena Božici,[3] koja je također znana kao Šakti („snaga”). U drugim hinduističkim tradicijama, za svakog boga se kaže da ima svoju božicu – Šiva čini par s Parvati, Sarasvati s Brahmom, a Lakšmi s Višnuom. U nekim tradicijama, jedan oblik Šakti, Bhuvaneshvari, smatra se „kraljicom svemira”, moćnijom od Šive, Brahme i Višnua (Trimurti). Tekst Devi Upanishad kaže da je Šakti Brahman („apsolutna stvarnost”) te da su iz nje nastale materija (Prakṛti) i svijest (Purusha).

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Klostermaier, Klaus K. (2010). Survey of Hinduism, A: Third Edition. SUNY Press. ISBN 978-0-7914-8011-3.
  2. Hawley, John Stratton i Donna Marie Wulff (1998). Devi: Goddesses of India, Motilal Banarsidass. ISBN 978-81-208-1491-2.
  3. Kinsley, David (1988). Hindu Goddesses: Vision of the Divine Feminine in the Hindu Religious Traditions. University of California Press, ISBN 0-520-06339-2.