Dina: Proročanstvo

Izvor: Wikipedija
Dina: Proročanstvo
Naslov izvornika
Dune: Prophecy
Formatznanstvenofantastična
AutorDiane Ademu-John
ScenaristAlison Schapker
GlazbaVolker Bertelmann
GlumciEmily Watson
Olivia Williams
Travis Fimmel
Mark Strong
Jade Anouka
Chris Mason
Jodhi May
Josh Heuston
Tabu
Država podrijetla SAD
Jezikengleki
Produkcija
ProducentKevin J. Anderson
Izvršni producent(i)Alison Schapker
LokacijaMađarska
Jordan
Produkcijska kućaCunning Hand
Annabelita Films
Legendary Television
Prikazivanje
TV kućaMax
U HrvatskojMax
Emitiranjejesen 2024. – još traje
Nasljednik
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Dina: Proročanstvo (eng. Dune: Prophecy) je nadolazeća američka znanstvenofantastična televizijska serija smještena u Dina svemiru stvorenom od strane Franka Herberta, za streming platformu Max. Usredotočujući se na podrijetlo Bene Gesserit, ekskluzivnog i moćnog sestrinstva koje prolazi intenzivnu fizičku obuku i mentalnu kondiciju kako bi se stekle nadljudske sposobnosti, odvija se otprilike 10 000 godina prije događaja Herbertovog romana Dina (1965.) i služi kao prednastavak filma Dina iz 2021. Seriju producira Legendary Television, a Alison Schapker služi kao showrunner, scenaristica i izvršna producentica.

Tijekom stjecanja televizijskih i filmskih prava Legendary Entertainmenta 2016. godine za franšizu Dine, započeli su razvoj dvodijelne filmske adaptacije, a Denis Villeneuve je bio redatelj do 2017. godine. Legendary Television naručila je seriju 2019. godine, kao spin-off projekt iz Villeneuveovih filmova. Do 2019. pridružile su se razne kreativne ličnosti, a nakon kreativnih remonta, Schapker je postala voditeljica emisije s Annom Foerster koja je do lipnja 2023. bila redateljica više epizoda. U međuvremenu, casting se odvijao od studenoga 2022. do lipnja 2023. godine. Snimanje je započelo studenoga 2022. u Budimpešti i Jordanu, a završeno do prosinca 2023.

Premijera je zakana na streming platformi Max na jesen 2024.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Smještena 10,000 godina prije događaja „Dine”, serija prati dvije sestre Valyu i Tulu Harkonnen dok se bore protiv snaga koje prijete budućnosti čovječanstva i osnivaju legendarnu sektu.[1]

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Sporedni likovi[uredi | uredi kôd]

  • Josh Heuston kao Constantine Corrino
  • Edward Davis kao Harrow Harkonnen
  • Tabu kao Sister Francesca
  • Jihae kao Reverend Mother Kasha

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Nova Max Original serija, „Dina: Proročanstvo" stiže ove jeseni. Press centar-Warner Bros Discovery. 15. svibnja 2024. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. svibnja 2024. Pristupljeno 17. svibnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]