Divan (Osmansko Carstvo)

Izvor: Wikipedija
Francuski veleposlanik d'Andrezel na audijenciji kod sultana Ahmeda III. Diwan-i-Khas 10. listopada 1724. (slika Jeana-Baptiste van Moura).

Divan (per. دیوان; tur. Dîwân ili Dîwân-i-Humâjûn Kalemi) je bilo carsko vijeće u nekoliko muslimanskih zemalja, ali se prvenstveno poistovjećuje s Osmanskim Carstvom. Naziv je nastao u vrijeme Omarovog kalifata, kada je tadašnja muslimanska administracija kopirala sustav koji je koristilo poraženo Sasanidsko Perzijsko Carstvo.

Osmanlijski divan je funkcionirao i kao neka vrsta vlade. U začetcima države plemenski starci činili su ovo vijeće. To se poslije promijenilo pa su u odlučivanju sudjelovali i vojni profesionalci i mjesni viđeniji ljudi poput vjerskih i političkih savjetnika visokog staleža. Sultan je u početku bio upravljao Divanom, a veliki vezir od 14. stoljeća. Ministri svoje vrste bili su članovi Divana koje se nazivalo vezirima. Veliki vezir, vrsta premijera, preuzeo je poslije neke od sultanovih nadležnosti.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Institut za javne financije Zdravko Vukšić: Harač. POREZNI VJESNIK 7-8/2016. str. 142 (pristupljeno 10. studenoga 2019.)