Dodatak:Popis gothic metal sastava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Type O Negative, 2007. godine na festivalu 'Gods of Metal'.

Ovo je popis gothic metal sastava. Gothic metal je podžanr nastao iz heavy metala. Karakterističan je po tome što koristi elemente dark melodije i gothic rocka zajedno sa agresivnim heavy metal stilom.

Popis skupina[uredi VE | uredi]

Simone Simons iz sastava Epica.
Liv Kristine Espenæs Krull prva pjevačica skupine Theatre of Tragedy trenutno u sastavu Leaves' Eyes.
Sastav Država Osnovan Zabilješka
Amorphis Finska 1990. [1][2][3][4][5]
Epica Nizozemska 2003. [6][7][8][9][10][11]
Evanescence SAD 1995. Dok se većina ne slaže s tim da su heavy metal sastav,[12] oni se često identificiraju kao gothic metal skupina.[13][14][15][16][17][18]
HIM Finska 1991. Pjevač i skladatelj Ville Valo nema taj osjećaj da su oni gothic ili metal skupina[19] oni se obično opisuje kao takva.[20][21][22][23] [24]
Lacuna Coil Italija 1994. [25][26][27][28]
Leaves' Eyes Njemačka 2003. [26][29]
Nightwish Finska 1996. Nakon objavljivanja njihovog albuma Once iz 2004.[17][30][31][32][33][34] Basista Marco Hietala opisuje ih kao gothic metal skupinu[35] mada se s tim ne slažu svi članovi sastava.[36]
Sirenia Norveška 2001. [37]
Theatre of Tragedy Norveška 1992. [26][38][39]
Therion Švedska 1987. Njihov album iz 2007. godine Gothic Kabbalah.[40][41]
Trail of Tears Norveška 1994. [42][43]
Tristania Norveška 1996. [26][44]
Within Temptation Nizozemska 1996. [45][46][47]
The 69 Eyes Finska 1989. [48]

Vidi također[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Bowar, Chad. Silent Waters review. About.com pristupljeno 14. ožujka 2008.
  2. Matthijssens, Vera. Eclipse review. Lordsofmetal.nl pristupljeno 14. ožujka 2008.
  3. Melzer, Alexander. Silent Waters review. The Metal Observer pristupljeno 15. ožujka 2008.
  4. Ulrey, Jeremy. Silent Waters review. Chronicles of Chaos pristupljeno 15. ožujka 2008.
  5. Sharpe-Young, Garry. Amorphis. MusicMight pristupljeno 14. ožujka 2008.
  6. Bowar, Chad. The Divine Conspiracy review. About.com pristupljeno 30. ožujka 2008.
  7. Smit, Bas. Consign To Oblivion review. Lordsofmetal.nl pristupljeno 30. ožujka 2008.
  8. Cursed With Oblivion. Interview with Mark Jansen, Simone Simons and Ad Sluijter of Epica. Xs4all.nl/~cursed pristupljeno 30. ožujka 2008.
  9. Vayner, Ofer. Interview with Mark Jensen of Epica. Alternative-zine.com pristupljeno 30. ožujka 2008.
  10. Henn, Ralf. The Phantom Agony review. The Metal Observer pristupljeno 15. svibnja 2008.
  11. Epica: Brazilian TV Appearance Available Online. Blabbermouth.net (18. studenoga 2005.) pristupljeno 15. svibnja 2008.
  12. Ficklin, Jeff. Interview with Fernando Ribeiro of Moonspell. Metal-realm.net pristupljeno 2. ožujka 2008.
  13. Evanescence: Top Of The Goths!. Metal Hammer (27. ožujka 2003.) pristupljeno 15. svibnja 2008.
  14. Evansecence Singer Says She Won't Care What People Think Of New Songs. Blabbermouth.net (29. srpnja 2004.) pristupljeno 15. svibnja 2008.
  15. Sheffield, Rob. The Open Door review. Rolling Stone pristupljeno 15. ožujka 2008.
  16. Catucci, Nick. Evanescence Concert review. Blender (časopis) pristupljeno 15. ožujka 2008.
  17. 17,0 17,1 Begrand, Adrien. Once review. PopMatters pristupljeno 15. svibnja 2008.
  18. Albertson, Cammila. Karmacode review. Allmusic pristupljeno 2. ožujka 2008.
  19. Haack, Melanie. Interview with Ville Valo of HIM. Metalstorm.ee pristupljeno 16. ožujka 2008.
  20. Ravelin, Antti J.. Greatest Love Songs Vol. 666 review. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.
  21. Bowar, Chad. Venus Doom review. About.com pristupljeno 14. ožujka 2008.
  22. Ashmore, Ben. Uneasy Listening Vol.1: Rarities review. BBC pristupljeno 16. ožujka 2008.
  23. Beaujour, Tom. Venus Doom review. Blender (časopis) pristupljeno 16. ožujka 2008.
  24. HIM In Sex Change Shocker. Metal Hammer (18. srpnja 2002.) pristupljeno 15. svibnja 2008.
  25. Baddeley 2002, p. 267
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 Bowar, Chad. What is Heavy Metal?. About.com pristupljeno 14. ožujka 2008.
  27. Sharpe-Young, Garry. Lacuna Coil. MusicMight pristupljeno 14. ožujka 2008.
  28. DaRonco, Mike. Lacuna Coil. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.
  29. Sharpe-Young, Garry. Leaves' Eyes. MusicMight pristupljeno 13. ožujka 2008.
  30. Grant, Sam. Once review. Soniccathedral.com pristupljeno 15. ožujka 2008.
  31. Howie, Stuart. Dark Passion Play review. Revelationz.net pristupljeno 15. svibnja 2008.
  32. Bowar, Chad. Dark Passion Play review. About.com pristupljeno 14. ožujka 2008.
  33. Toit, Jean-Pierre du. Dark Passion Play review. The Metal Observer pristupljeno 15. svibnja 2008.
  34. Richards, Pete. Finnish Gothic Metallers Nightwish Want To Grow Their North American Cult. Chartattack.com pristupljeno 15. ožujka 2008.
  35. Dusedau, Zack. Interview with Marco Hietala and Emppu Vuorinen of Nightwish. Metalunderground.com pristupljeno 1. ožujka 2008.
  36. Hall of Metal. Interview with Tuomas Holopainen and Anette Olzon of Nightwish. Hallofmetal.com pristupljeno 16. ožujka 2008.
  37. Sharpe-Young, Garry. Sirenia. MusicMight pristupljeno 14. ožujka 2008.
  38. Sharpe-Young, Garry. Theatre of Tragedy. MusicMight pristupljeno 14. ožujka 2008.
  39. DaRonco, Mike. Theatre of Tragedy. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.
  40. Bowar, Chad. Gothic Kabbalah review. About.com pristupljeno 14. ožujka 2008.
  41. Maki, Jeff. Gothic Kabbalah review. Live-metal.net pristupljeno 14. ožujka 2008.
  42. Sharpe-Young, Garry. Trail of Tears. MusicMight pristupljeno 14. ožujka 2008.
  43. Mason, Stewart. A New Dimension of Might review. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.
  44. Rivadavia, Ed. Tristania. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.
  45. Bowar, Chad. The Heart Of Everything review. About.com pristupljeno 14. ožujka 2008.
  46. Sharpe-Young, Garry. Within Temptation. MusicMight pristupljeno 14. ožujka 2008.
  47. Deming, Mark. Within Temptation. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.
  48. Kellman, Andy. The 69 Eyes. Allmusic pristupljeno 14. ožujka 2008.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]