Dodatak:Popis gothic metal sastava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Type O Negative, 2007. godine na festivalu 'Gods of Metal'.

Ovo je popis gothic metal sastava. Gothic metal je podžanr nastao iz heavy metala. Karakterističan je po tome što koristi elemente dark melodije i gothic rocka zajedno sa agresivnim heavy metal stilom.

Popis skupina[uredi | uredi kôd]

Simone Simons iz sastava Epica.
Liv Kristine Espenæs Krull prva pjevačica skupine Theatre of Tragedy trenutno u sastavu Leaves' Eyes.
Sastav Država Osnovan Zabilješka
Amorphis Finska 1990. [1][2][3][4][5]
Epica Nizozemska 2003. [6][7][8][9][10][11]
Evanescence SAD 1995. Dok se većina ne slaže s tim da su heavy metal sastav,[12] oni se često identificiraju kao gothic metal skupina.[13][14][15][16][17][18]
HIM Finska 1991. Pjevač i skladatelj Ville Valo nema taj osjećaj da su oni gothic ili metal skupina[19] oni se obično opisuje kao takva.[20][21][22][23] [24]
Lacuna Coil Italija 1994. [25][26][27][28]
Leaves' Eyes Njemačka 2003. [26][29]
Nightwish Finska 1996. Nakon objavljivanja njihovog albuma Once iz 2004.[17][30][31][32][33][34] Basista Marco Hietala opisuje ih kao gothic metal skupinu[35] mada se s tim ne slažu svi članovi sastava.[36]
Sirenia Norveška 2001. [37]
Theatre of Tragedy Norveška 1992. [26][38][39]
Therion Švedska 1987. Njihov album iz 2007. godine Gothic Kabbalah.[40][41]
Trail of Tears Norveška 1994. [42][43]
Tristania Norveška 1996. [26][44]
Within Temptation Nizozemska 1996. [45][46][47]
The 69 Eyes Finska 1989. [48]

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bowar, Chad. "Silent Waters review". About.com. http://heavymetal.about.com/od/cdreviews/fr/amorphissilent.htm Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  2. Matthijssens, Vera. "Eclipse review". Lordsofmetal.nl. http://www.lordsofmetal.nl/showreview.php?id=6896&lang=enn Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  3. Melzer, Alexander. "Silent Waters review". The Metal Observer. http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=13136 Pristupljeno 15. ožujka 2008. 
  4. Ulrey, Jeremy. "Silent Waters review". Chronicles of Chaos. http://www.chroniclesofchaos.com/reviews/albums/2-5000_amorphis_silent_waters.aspx Pristupljeno 15. ožujka 2008. 
  5. Sharpe-Young, Garry. "Amorphis". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/finland/helsinki+/amorphis1 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  6. Bowar, Chad. "The Divine Conspiracy review". About.com. http://heavymetal.about.com/od/cdreviews/fr/epicadivine.htm Pristupljeno 30. ožujka 2008. 
  7. Smit, Bas. "Consign To Oblivion review". Lordsofmetal.nl. http://www.lordsofmetal.nl/showreview.php?id=5322&lang=en Pristupljeno 30. ožujka 2008. 
  8. Cursed With Oblivion. "Interview with Mark Jansen, Simone Simons and Ad Sluijter of Epica". Xs4all.nl/~cursed. http://www.xs4all.nl/~cursed/epica-interview.htm Pristupljeno 30. ožujka 2008. 
  9. Vayner, Ofer. "Interview with Mark Jensen of Epica". Alternative-zine.com. http://www.alternative-zine.com/interviews/en/76 Pristupljeno 30. ožujka 2008. 
  10. Henn, Ralf. "The Phantom Agony review". The Metal Observer. http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=2675 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  11. "Epica: Brazilian TV Appearance Available Online". Blabbermouth.net. 18. studenoga 2005.. http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=44436 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  12. Ficklin, Jeff. "Interview with Fernando Ribeiro of Moonspell". Metal-realm.net. http://www.metal-realm.net/index.php?page=fernandoribeiro Pristupljeno 2. ožujka 2008. 
  13. "Evanescence: Top Of The Goths!". Metal Hammer. 27. ožujka 2003.. http://www.metalhammer.co.uk/news/article/?id=41141 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  14. "Evansecence Singer Says She Won't Care What People Think Of New Songs". Blabbermouth.net. 29. srpnja 2004.. http://www.roadrunnerrecords.com/Blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=25262 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  15. Sheffield, Rob. "The Open Door review". Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/reviews/album/11963302/review/11970630 Pristupljeno 15. ožujka 2008. 
  16. Catucci, Nick. "Evanescence Concert review". Blender (časopis). http://www.blender.com/guide/reviews.aspx?id=1169 Pristupljeno 15. ožujka 2008. 
  17. 17,0 17,1 Begrand, Adrien. "Once review". PopMatters. http://www.popmatters.com/music/reviews/n/nightwish-once.shtml Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  18. Albertson, Cammila. "Karmacode review". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:apfwxq9dld0e Pristupljeno 2. ožujka 2008. 
  19. Haack, Melanie. "Interview with Ville Valo of HIM". Metalstorm.ee. http://www.metalstorm.ee/pub/interview.php?interview_id=134&page=&message_id= Pristupljeno 16. ožujka 2008. 
  20. Ravelin, Antti J.. "Greatest Love Songs Vol. 666 review". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:h77zeflk1gf8 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  21. Bowar, Chad. "Venus Doom review". About.com. http://heavymetal.about.com/b/2007/09/24/him-venus-doom-review.htm Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  22. Ashmore, Ben. "Uneasy Listening Vol.1: Rarities review". BBC. http://www.bbc.co.uk/music/release/jvdp/ Pristupljeno 16. ožujka 2008. 
  23. Beaujour, Tom. "Venus Doom review". Blender (časopis). http://www.blender.com/guide/reviews.aspx?id=4730 Pristupljeno 16. ožujka 2008. 
  24. "HIM In Sex Change Shocker". Metal Hammer. 18. srpnja 2002.. http://www.metalhammer.co.uk/news/article/?id=40550 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  25. Baddeley 2002, p. 267
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 Bowar, Chad. "What is Heavy Metal?". About.com. http://heavymetal.about.com/od/heavymetal101/a/101_history.htm Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  27. Sharpe-Young, Garry. "Lacuna Coil". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/italy/lombardia/milan/lacuna+coil Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  28. DaRonco, Mike. "Lacuna Coil". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:wjfuxqwhldje~T1 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  29. Sharpe-Young, Garry. "Leaves' Eyes". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/germany/ludwigsburg/leaves+27+eyes1 Pristupljeno 13. ožujka 2008. 
  30. Grant, Sam. "Once review". Soniccathedral.com. http://www.soniccathedral.com/webzine/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=36 Pristupljeno 15. ožujka 2008. 
  31. Howie, Stuart. "Dark Passion Play review". Revelationz.net. http://www.revelationz.net/index.asp?ID=2401 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  32. Bowar, Chad. "Dark Passion Play review". About.com. http://heavymetal.about.com/od/cdreviews/fr/nightwishdark.htm Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  33. Toit, Jean-Pierre du. "Dark Passion Play review". The Metal Observer. http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=13549 Pristupljeno 15. svibnja 2008. 
  34. Richards, Pete. "Finnish Gothic Metallers Nightwish Want To Grow Their North American Cult". Chartattack.com. http://www.chartattack.com/DAMN/2007/10/2308.cfm Pristupljeno 15. ožujka 2008. 
  35. Dusedau, Zack. "Interview with Marco Hietala and Emppu Vuorinen of Nightwish". Metalunderground.com. http://www.metalunderground.com/interviews/details.cfm?newsid=9240 Pristupljeno 1. ožujka 2008. 
  36. Hall of Metal. "Interview with Tuomas Holopainen and Anette Olzon of Nightwish". Hallofmetal.com. http://hallofmetal.com/ver_entrevista.php?id=34&leng=en Pristupljeno 16. ožujka 2008. 
  37. Sharpe-Young, Garry. "Sirenia". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/norway/stavanger/sirenia Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  38. Sharpe-Young, Garry. "Theatre of Tragedy". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/norway/stavanger/theatre+of+tragedy1 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  39. DaRonco, Mike. "Theatre of Tragedy". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:hpfixqehld0e~T2 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  40. Bowar, Chad. "Gothic Kabbalah review". About.com. http://heavymetal.about.com/od/cdreviews/fr/theriongothic.htm Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  41. Maki, Jeff. "Gothic Kabbalah review". Live-metal.net. http://www.live-metal.net/cdreviews_therion_gothickabbalah.html Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  42. Sharpe-Young, Garry. "Trail of Tears". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/norway/kristiansand/trail+of+tears Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  43. Mason, Stewart. "A New Dimension of Might review". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:f9foxqealdke Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  44. Rivadavia, Ed. "Tristania". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:3ifexqtkldfe~T1 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  45. Bowar, Chad. "The Heart Of Everything review". About.com. http://heavymetal.about.com/od/cdreviews/fr/withintemptatio.htm Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  46. Sharpe-Young, Garry. "Within Temptation". MusicMight. http://www.rockdetector.com/artist/holland/utrecht/within+temptation Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  47. Deming, Mark. "Within Temptation". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:gifuxqu0ldde~T1 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 
  48. Kellman, Andy. "The 69 Eyes". Allmusic. http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:hjfoxqthldhe~T1 Pristupljeno 14. ožujka 2008. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]