Dodatak:Popis naroda svijeta: Hamiti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hamitski narodi (naziv koji se napušta), obuhvaća sve one narode koji su pripadali eks porodici semito-hamitskih jezika a nisu govorili semitskim jezicima. Ovi narodi i njihovi jezici danas su podijeljeni na 5 porodica, to su: Egipatski narodi (današnji Kopti, potomci starih Egipćana); Kušitski i Omotički narodi (sa Roga Afrike); Berberski narodi (područje Sahare) i Čadski narodi, u i oko sjeverne Nigerije.

  1. AariOmotički narodi
  2. Ababda
  3. Afari
  4. AjuranKušiti
  5. Allaaba →Omotički narodi
  6. Amarar
  7. Amuru, Shinasha →Omotički narodi
  8. Anfillo →Omotički narodi
  9. Arbore, Erbore →Omotički narodi
  10. Awiya →Kušiti
  11. Awjilah →Berberi
  12. Baiso →Omotički narodi
  13. Banna
  14. Basketo →Omotički narodi
  15. Bedža
  16. Begi-Mao →Omotički narodi
  17. Belin →Kušiti
  18. Bench →Omotički narodi
  19. Beni-Amer
  20. Berberi
  21. Berberi, Figig →Berberi
  22. Berberi, Filala →Berberi
  23. Berberi, Gourara →Berberi
  24. Berberi, Jofra →Berberi
  25. Berberi, Tougourt →Berberi
  26. Berberi, Tuat →Berberi
  27. Berberi, Ghomara →Berberi
  28. Berberi, Atta →Berberi
  29. Berberi, Drawa →Berberi
  30. Berberi, Menasser →Berberi
  31. Berberi, Imazighen →Berberi
  32. Berberi, Južni Shilha →Berberi
  33. Berberi, Tekna →Berberi
  34. Berberi, Uregu →Berberi
  35. Berberi, Warain →Berberi
  36. Berberi, Zekara →Berberi
  37. Bilien ↔ Belin
  38. Bisharin (Bišarin)
  39. Blin ↔ Belin
  40. Burji →Omotički narodi
  41. Burungi →Omotički narodi
  42. Bussa, Dobase →Omotički narodi
  43. Chara →Omotički narodi
  44. Chenoua →Berberi
  45. Čadski narodi (vidi poseban popis)
  46. Daasanach →Omotički narodi
  47. Danakil ↔ Afar
  48. Dache, Gereze →Omotički narodi
  49. Dawro →Omotički narodi
  50. Digil-Rahawiin →Somalci
  51. Dime →Omotički narodi
  52. Dorze →Omotički narodi
  53. Duaish →Berberi
  54. Duwinna →Berberi
  55. Egipatski narodi
  56. Galla ↔ Oromo (preko 200 plemena)
  57. Gamo →Omotički narodi
  58. Ganza →Omotički narodi
  59. Garre →Somalci
  60. Garreh →Kušiti
  61. Gawwada →Omotički narodi
  62. Gedeo →Omotički narodi
  63. Ghadames →Berberi
  64. Gidole →Omotički narodi
  65. Gofa →Omotički narodi
  66. Goroa →Somalci
  67. Guanči
  68. Hadendoa
  69. Hadiyya →Omotički narodi
  70. Hamer-Banna →Omotički narodi
  71. Hamir →Kušiti
  72. Iraqw →Omotički narodi
  73. Izarguien →Berberi
  74. Jabal Nafusah →Berberi
  75. Jerba →Berberi
  76. Jiddu →Somalci
  77. Juba Somalci →Somalci
  78. Kabili →Berberi
  79. Kachama →Omotički narodi
  80. Kafa, Kaficho →Omotički narodi
  81. Kamant →Kušiti
  82. Kambata →Omotički narodi
  83. Karo →Omotički narodi
  84. Kebena →Omotički narodi
  85. Komso →Omotički narodi
  86. Koorete →Omotički narodi
  87. Kopti →Egipatski narodi
  88. Kunfal →Kušiti
  89. Kušiti
  90. Libido →Omotički narodi
  91. Maji →Omotički narodi
  92. Male →Omotički narodi
  93. Mao, Sjeverni →Omotički narodi
  94. Masna →Berberi
  95. Matmata →Berberi
  96. Melo →Omotički narodi
  97. Mirifle →Somalci
  98. Mushungulu →Somalci
  99. Mzab →Berberi
  100. Nao →Omotički narodi
  101. Omotički narodi
  102. Orma →Kušiti
  103. Oromo, Arusi →Kušiti
  104. Oromo, Boran →Kušiti
  105. Oromo, Gabbra →Kušiti
  106. Oromo, Gibe →Kušiti
  107. Oromo, Gujji →Kušiti
  108. Oromo, Ittu →Kušiti
  109. Oromo, Kereyu →Kušiti
  110. Oromo, Macha →Kušiti
  111. Oromo, Sakuye →Kušiti
  112. Oromo, Selale →Kušiti
  113. Oromo, Južni →Kušiti
  114. Oromo, Tulama →Kušiti
  115. Oromo, Wallega →Kušiti
  116. Oromo, Wallo →Kušiti
  117. Oromo, Yejju →Kušiti
  118. Ouargla →Berberi
  119. Oyda →Omotički narodi
  120. Rendille →Kušiti
  121. Rifi →Berberi
  122. Sadama →Omotički narodi
  123. Saho
  124. Sawknah →Berberi
  125. Seze →Omotički narodi
  126. Shabelle →Somalci
  127. Shabo →Omotički narodi
  128. Shankilla →Omotički narodi
  129. Shawiya →Berberi
  130. Shekkacho, Mocha →Omotički narodi
  131. Sheko →Omotički narodi
  132. Siwa →Berberi
  133. Somalci →Kušiti
  134. Somalci Ajuran →Somalci
  135. Somalci-Sab →Somalci
  136. Tamanrasset Tuaregi →Berberi
  137. Tambaro →Omotički narodi
  138. Tamezret →Berberi
  139. Taoujjout, Nafusi →Berberi
  140. Tibbu
  141. Tidikelt Tamzight →Berberi
  142. Tsamai →Omotički narodi
  143. Tuaregi, Air →Berberi
  144. Tuaregi, Arabizirani →Berberi
  145. Tuaregi, Asben →Berberi
  146. Tuaregi, Tamacheq →Berberi
  147. Tuaregi, Tamajaq →Berberi
  148. Tuaregi, Tamastairt →Berberi
  149. Tunni →Somalci
  150. Wolaita →Omotički narodi
  151. Yemma →Omotički narodi
  152. Zawa →Berberi
  153. Zayse →Omotički narodi
  154. Zuwarah →Berberi

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]