Dom Pérignon

Izvor: Wikipedija
Boca Dom Pérignona iz 1999. s pripadajućim materijalom
Benediktinac Dom Pierre Pérignon

Dom Pérignon vrhunski je šampanjac kojeg proizvodi vinarija Moët et Chandon. Nazvan je po benediktincu Dom Pierreu Pérignonu, koji je imao veliki utjecaj na razvoj pjenušaca u vrijeme kada su se uglavnom proizvodila stolna vina.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dom Pérignon je nazvan po benediktincu Pierreu Pérignonu koji je živio u Francuskoj 1638.1715. Pérignon je bio zainteresiran za vinarstvo i utjecao je znatno na proizvodnju i usavršavanje vina. Razvio je nekoliko tehnika i napisao je instrukcije o grožđu, tehnici, miješanju cuvéa (čaše za vino) kao i da se boce vina trebaju začepljati sa zatvaračem od pluta i ostavljati u metalno tijelo. Nije otkrio, kako se često tvrdi, pjenušasta vina ili napravio prvi šampanjac.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Povijest o svećeniku koji je razvio šampanjac inspririrala je Engleza Laurencea Venna dati ime vinu Dom Pérignon.[1] Prvi proizvedeni Dom Pérignon potječe iz 1921. Dom Pérignon je vintage vino vrhunske kvalitete, što znači da se pravi samo kada je grožđe najbolje kvalitete i da je sve grožđe obrano iste godine, za razliku nekih drugih vrsta pjenušastih vina.

Oko 5 milijuna boca napuni se svake godine ovim vinom.[1] Vino se proizvodi u omjeru vinskih sorti 55% Chardonnay i 45% Pinot crni.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

U nekoliko filmova s Jamesom Bondom može se vidjeti Dom Pérignon, ili je pak samo spomenut. U nekoliko ranijih filmova spomenuto je da Bond voli Dom Pérignon iz 1953.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Stevenson, Tom (2007) The Best A Man Can Get str. 65 Prosinac 2007. Decanter
  • Stevenson, Tom. World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine (Fully rev. and updated ed.). South San Francisco, California: The Wine Appreciation Guild, 2003. ISBN 1891267612.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]