Donja Tunguska

Izvor: Wikipedija
Donja Tunguska
Severnaya River (tributary of Nizhnyaya Tunguska).jpg
Donja Tunguska
Duljina 2,989 km
Prosječni istjek 3,680 m3/s
Površina porječja 473,000 km2
Izvor Srednjosibirska visoravan
Ušće Jenisej
Države Rusija
Gradovi Tura, Turukansk i Erbogačen
Slijev Jenisejski
Ulijeva se u Jenisej

Donja Tunguska (ruski: Нижняя Тунгуска) - rijeka u Sibiru, u Rusiji.

Teče kroz Irkutsku oblast i Krasnojarski kraj. Ova rijeka je druga najveća desna pritoka Jeniseja. Naselja na rijeci su: Tura, Yukti i Simenga. Razdoblje, kada Donja Tunguska nije zaleđena počinje sredinom lipnja, a završava u prvoj polovici listopada.

Prema vrsti potoka, riječnih dolina i obala može se podijeliti u dva dijela: prvi počinje na izvoru rijeke i dalje do sela Preobraženskoje, a drugi dio rijeke leži nizvodno od ovog sela.[1]

Vrijednost prosječnog istjeka vode Donje Tunguske zauzima 11. mjesto među najvećim rijekama u Rusiji. Godišnje iznosi oko 3,680 m³/s. Minimalno je bilo 2,861 m³/s 1967. godine, a maksimalno 4,690 m³/s 1974. godine. Opskrba vodom iz rijeke moguća je najviše za vrijeme topljenja snijega i ljetnih kiša. Tijekom zime, Donja Tunguska sadrži malo vode, kao i njen sliv, koji leži u regiji permafrosta i nema podzemnih izvora vode.

Kanal Donje Tunguske sa svojim pritokama predstavlja gustu mrežu rijeka i potoka koji čine povoljne ljetne putove kroz široke doline istočnoga Sibira. U prošlosti, rijeka se koristila kao put za trgovinu krznom, za ribarstvo, za prijevoz robe i mineralnih resursa. Lov i trgovina krznom, još uvijek su značajan dio lokalnog gospodarstva.

Ispod nje se nalazi Podkamena Tunguska.

Izvori[uredi | uredi kôd]