Dora Kršul

Izvor: Wikipedija
Dora Kršul
Dora Kršul

Dora Kršul (Zagreb, 1990.) hrvatska je istraživačka novinarka. Završila je studij novinarstva 2017. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija uključila se u rad studentskih novina, a 2016. počinje raditi na portalu srednja.hr. Danas radi za portal telegram.hr gdje najviše prati obrazovne i znanstvene teme.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Članica je Hrvatskog novinarskog društva od 2017. godine. Za tu je godinu nagrađena HND-ovim godišnjim nagradama Marija Jurić Zagorka za internetsko i istraživačko novinarstvo, i to za tekst o pokušaju malverzacije strateškim obrazovno-znanstvenim dokumentom.

Osim HND-ovih nagrada, 2018. godine Kršul je nominirana za nagradu Europski znanstveni novinar koju dodjeljuje Association of British Science Writers (ABSW), za koju ju je nominirao Zbor znanstvenih novinara HND-a, čija je također članica.[1]

Potkraj 2022. godine objavila je serijal istraživačkih tekstova u kojima je detaljno opisala razmjere neshvatljivog trošenja javnog novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.[2] Za niz istraživačkih tekstova 2023. godine dobila je i nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dora Kršul nova je predsjednica Zbora istraživačkih novinara HND-a. www.hnd.hr (engleski). Pristupljeno 30. kolovoza 2023.
  2. Dekanica PBF-a upravo dala ostavku. telegram.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]