Dragan Babić Pećko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dragan Babić Pećko (Knin, 20. studenoga 1968. - Šibenik, 25. siječnja 2019.), hrvatski pjesnik iz Knina.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Dragan Babić Pećko rođen je u Kninu, 20. studenoga 1968. Srednju školu završio je u rodnom gradu gdje je proveo najveći dio života. Kratko je živio u Beogradu, Parizu i Londonu.

Prvu zbirku poezije "Životu sasvim blizu" objavio je 2000. godine. Zatim slijede "Kišobran" (2005.) i "Zatvorenost" (2017.). Sve ove zbirke objavio je "samizdat" metodom, bez izdavača, bez tiska i s ciljem i željom da se njegova poezija može besplatno preuzeti i dijeliti putem internet stranica i društvenih mreža.

Četvrtu zbirku poezije "Iz mravlje perspektive" objavio je u tiskanom obliku 2019. godine u nakladi Atributa i Grada Knina.

Godine 2015. dobio je za svoju poeziju priznanje od Hrvatskog sabora kulture. Pisao je i kratke priče, a jedna od njih, "Budala i samoubojica" je objavljena u Knjizi kratkih priča "Urbani vračevi" (2013.) u nakladi Slobodne Dalmacije. Autor je i četiri pjesme za bend The Alibor: "Ta cesta", "Putokazi", "Tajna" i "Čuvam kamen".

Osim pisanja bavio se i kazališnim radom vodeći kazališnu radionicu "Scena A3" u Kninu. U Kninu je vodio i "Radionicu kreativnog pisanja" Udruge Porta.

Bio je civilni aktivist u udrugama Porta i Atribut (potpredsjednik) te je bio član Kulturnog vijeća Grada Knina.

Bio je zaposlen u Tvornici vijaka DIV u Kninu.[1]

Drugi o poeziji Dragana Babića Pećka[uredi | uredi kôd]

Spomenka Martić, "Neangažiranost je novi bunt", Portal Filozofska bilježnica, 20. 01. 2017.[2]

"Književni žanr Pećkovog suvremenog, ali minimaliziranog vokabulara, reći će nam jasno da je priča o fenomenologiji duha u svojoj ogoljenosti moguća i bez demona prošlosti, učitelja, autoriteta. Naročito stoga što je na vrlo uspješan način prikazala ključne smjernice svog kretanja. Da ne bi pretjerali sa eksploatacijom filozofske pregnantnosti ove fantastične zbirke, treba pozvati na njeno čitanje i dodatno tumačenje jer je sigurno da ona može imati status obavezne lektire za misaonost uopće."

Ivica Šimić, predgovor knjizi "Iz mravlje perspektive", 2019.:[1]

"Pečko lovi krhotine i komadiće istine, slobode i ljubavi, lovi dijelove mozaika koji nikad nitko neće sklopiti - kao samotnjački ribar na nepristupačnoj hridi. I ulovi Pećko te krhotine. Ali ih onda odmah pušta nazad u more. Ulovi on u svom velikom ribolovu i tugu i besmisao i samoću i dosadu i neuzvraćenu ljubav. Ali pušta i njih u more, a crnilo koje, kao hobotnica, ove ružne uhvaćene stvari ispuste – služe mu da njime iscrta put za optimizam i vedrinu – svakome tko se lati čitanja njegove poezije."

Spomenka Martić, "Održana promocija Pećkove knjige", Portal Huknet, 18. 01. 2019.:[3]

"Poezija koju Pećko piše iščitava sve naše misli. Kad budete uzeli knjigu u ruke i krenuli, imat ćete osjećaj kao da je ušao u vaše misli i tamo se igra s nama. Ali to nije puka igra. On vas pritom vodi kroz vaša razmišljanja, previranja i dileme. Vodi vas prema jednom cilju, onom starom grčkom poviku: “Upoznaj sebe!”. Pećko je tamo stizao dugo, više puta, s novih strana. Kod Pećkovih pjesama nema lažnog romantičarskog uljepšavanja stvarnosti. Stvarnost je takva kakvi smo mi. Stvarnost nastaje tek našom mukom. I radom na sebi."

Ivica Šimić, "Umro je Dragan Babić Pećko", Portal Huknet, 25. 01. 2019.:[4]

"Nisu to obične pjesme. To je umijeće ratovanja. To su filozofski postulati. Male duhovne pobjede."

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b BABIĆ PEĆKO, Dragan "Iz mravlje perspektive", Knin: Atribut : Grad Knin, 2019.
  2. Spomenka Martić, "Neangažiranost je novi bunt", Portal Filozofska bilježnica, 20. 01. 2017.:
  3. "Održana promocija Pećkove knjige", Portal Huknet, 18. 01. 2019.
  4. "Umro je Dragan Babić Pećko", Portal Huknet, 25. 01. 2019