Drhtuljke

Izvor: Wikipedija
Drhtuljke
Tetronarce californica
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Elasmobranchii
Red:Torpediniformes
Porodica:Torpedinidae
Potporodice
Baze podataka

U porodici drhtuljki (lat. Torpedinidae) razlikuju se 22 vrste munjevitih raža, tj. riba drhtulja, plosnatih hrskavičnjača koje proizvode električnu struju za lov i obranu. Spore su i žive na morskom tlu.

Najveća je vrsta Drhtulja mrkulja (lat. Tetronarce nobiliana), koja može narasti i do 90 kg te stvoriti električni napon od 220 volti. Munjevite raže imaju područja modificiranog mišićnog tkiva koja tvore električni organ. Organ generira električni naboj vrlo sličan električnom potencijalu membrana većine stanica, ali je uvelike pojačan zbog visoke koncentracije u malom prostoru. Struju mogu i pohranjivati u tkivu, zbog čega ga se katkad naziva baterijom. Električni izboj može biti ispušten u obliku pulsa. Raže ga emitiraju prema tijelu plijena kako bi ga ošamutile te lakše uhvatile i pojele ili prema tijelu grabežljivca kako bi se obranile. Tkivo im se često koristi za istraživanja u području neuroznanosti.

Plosnate su i oblika diska s repnom perajom čija duljina varira ovisno o vrsti. Usta i škržni prorezi nalaze im se na donjoj strani tijela. Muške jedinke imaju kopularne organe (tzv. klaspere) kod korijena repa. Ženke su ovoviviparne, što znači da jajašca formiraju bez da ih slegnu. Mladunci iziđu iz jajašaca unutar tijela ženke, a ona ih zatim porodi žive.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Ukupno 22 vrste drhtuljki podijeljene su na dva roda:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. WoRMS - World Register of Marine Species - Torpedinidae Henle, 1834. www.marinespecies.org (engleski). Pristupljeno 30. studenoga 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Torpedinidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Torpedinidae