Društvo s ograničenom odgovornošću

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Društvo s ograničenom odgovornošću (d. o. o.), gospodarski je subjekt u Republici Hrvatskoj.

  • Društvo s ograničenom odgovornošću je trgovačko društvo u koje jedna ili više pravnih ili fizičkih osoba ulažu temeljne uloge s kojima sudjeluju u unaprijed dogovorenom temeljnom kapitalu. Temeljni ulozi ne moraju biti jednaki. Nijedan osnivač ne može kod osnivanja društva preuzeti više temeljnih uloga. Poslovni udjeli se ne mogu izraziti u vrijednosnim papirima.
  • Članovi ne odgovaraju za obveze društva.
  • Ako temeljni ulog u društvo ne unese onaj tko je na to obvezan niti to društvo može nadoknaditi prodajom poslovnoga udjela, drugi su članovi društva dužni u društvo uplatiti iznos koji nedostaje srazmjerno svojim poslovnim udjelima u društvu.
  • Društvo se osniva na temelju ugovora kojega sklapaju osnivači (društveni ugovor). Svi osnivači moraju potpisati društveni ugovor koji se sklapa u obliku javnobilježničke isprave.

Članovi društva odgovaraju u visini svojih udjela. Prema Zakonu o trgovačkim društvima [1] najmanji temeljni kapital za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću je 20.000 kuna, a najmanji iznos temeljnog uloga je 200 kuna.

Obvezatna tijela društva su uprava i skupština društva. Fakultativno društva mogu statutom urediti i postojanje Nadzornog odbora. U određenim slučajevima nadzorni odbor je obvezan. Za d.o.o. nadzorni odbor je neobavezno tijelo društva, pa ga moraju imati samo ako im godišnji broj zaposlenih prelazi 300 ili im je propisano posebnim zakonom.


Društvo sa ograničenom odgovornošću je društvo kapitala koje se najčešće bira prilikom organiziranja malih i srednjih poduzeća. Ono predstavlja prijelazni oblik između udruženja i dioničkog društva. Prednost ovog oblika organiziranja je znatno manja razina formalnosti procedura i unutrašnje organizacije u funkcionranju društva u odnosu na dioničarsko društvo.

Udijelima se ne trguje na burzi.Izvori[uredi VE | uredi]


Economic template.svg Nedovršeni članak Društvo s ograničenom odgovornošću koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.