Duško Gruborović

Izvor: Wikipedija
Duško Gruborović
Rođenje 9. svibnja 1956., Mali Gradac kod Gline, Hrvatska
Smrt 4. prosinca 2006., Zagreb, Hrvatska
Zanimanje književnik, televizijski i kazališni glumac
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Duško Gruborović (Mali Gradac kod Gline, 9. svibnja 1956. - Zagreb, 4. prosinca 2006.) je bio hrvatski književnik i poznati televizijski i kazališni glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Gruborović se rodio 9. svibnja 1956. u mjestu Mali Gradac kod Gline. Na kazališnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1981., kada je i postao glumac Kerempuha, kojem je bio vjeran sve do smrti.

Kazališna, filmska i književna karijera[uredi | uredi kôd]

Završio je Akademiju za kazalište, film i televiziju u Zagrebu 1981. godine. Glumac je Satiričkog kazališta Kerempuh od iste godine pa sve do njegove smrti. U matičnom kazalištu odigrao je niz, što manjih što većih, uloga. Nagrađivan je mnogo puta. Uz kazalište pojavljivao se često na televiziji i nešto manje na filmu. Izdao tri knjige pjesama, snimio više nosača zvuka. Dobio je nagradu Zvonimir Golob 2006. g. za najbolju još neobjavljenu pjesmu.[1] Napisao dvjestotinjak, što narodnih što zabavnih, pjesama i primio za njih desetak nagrada. Autor je teksta za pjesmu "Daješ mi krila", s kojom je Ivan Mikulić 2004. pobijedio na Dori i nastupio na Eurosongu.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Dana 4. prosinca 2006., na snimanju glazbeno-humorističnog Nove TV Nad lipom 35 od srčanog udara iznenada je pred šokiranim kolegama umro glumac i književnik Duško Gruborović.

Snimale su se neke od posljednjih scena nove epizode kad je Duško Gruborović rekao: "Molim vas, prekinimo snimanje, nije mi dobro." Uzeo je svoje lijekove za srce i prilegao. Hitna pomoć, koja je u međuvremenu stigla, gotovo je sat vremena glumca pokušavala vratiti u život. No, sve je bilo uzalud. Treći infarkt Duško Gruborović nije preživio.

Kolege i ekipa na snimanju bili su šokirani. U međuvremenu su stigli mnogi Gruborovićevi kolege i prijatelji koji su čuli što se dogodilo. Duško Ljuština, ravnatelj Kerempuha, čiji je Gruborović bio dugogodišnji član, rekao je kako su neki dan pili kavu i kako je Duško rekao da se osjeća dobro.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

TV serije[uredi | uredi kôd]

Filmovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UBIUDR PodravkaArhivirana inačica izvorne stranice od 18. prosinca 2012. (Wayback Machine) Nagrada Zvonimir Golob 2008.