Duhos

Izvor: Wikipedija

Duhos je skraćeni naziv za Duhovnost osječkih studenata.

O Duhos-u[uredi | uredi kôd]

Zajednica studenata Duhovnost osječkih studenata okuplja studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zajednica je okupljena oko sveučilišnog kapelana p. Arkadiusza Krasickog, CSSp koji je studentski dušobrižnik na Osječkom sveučilištu.

Zajednica je otvorena svim studentima a susrete nerijetko posjećuje i radnička mladež, profesori Sveučilišta, kao i ostali građani. Kao što su u vjeri i općenito zajedništvu i duhovnom napretku dobro došli svi, tako je i zajednica Duhos bez formalne strukture i hijerarhije otvorena prvenstveno svim studentima Sveučilišta a zatim i ostalima kojima odgovaraju sadržaji koje organizira.

Uloga sveučilišnog kapelana[uredi | uredi kôd]

Studentski (sveučilišni kapelan) na Sveučilištu J.J.Strossmayera djeluje od 2006. Prvi i trenutačni kapelan je p. Arkadiusz Krasicki, CSSp (p. Arek) iz Družbe Duha Svetoga.

Organizacija djelovanja[uredi | uredi kôd]

DUHOS je organizacija prvo neformalno ostvarena kao zajednica studenata od strane sveučilišnog kapelana Sveučilišta J.J. Strossmayera p. Arkadiusza Krasickog, CSSp u sklopu njegovog djelovanja na spomenutom Sveučilištu. Kroz godine djelovanja razvilo se nekoliko „divizija“ odnosno tematskih glavnih područja djelovanja, a to su duhovni sadržaji i aktivnosti koji su temelj i polazište za ostale u koje se ubrajaju edukativne aktivnosti, potom se istaknulo volontersko područje aktivnosti te sadržaji koji se tiču unapređenja studentskog i svakodnevnog života.

Glavna i odgovorna osoba u DUHOS-u je trenutni osječki sveučilišni kapelan p. Arkadiusz Krasicki, odnosno oko funkcije sveučilišnog kapelana okuplja se DUHOS kao zajednica ljudi i organizacija, te okuplja prvenstveno studente, zatim radničku mladež i profesore koji svi kao volonteri djeluju o organizaciji ne nastojeći ostvariti financijski interes već doprinos Sveučilištu i društvu vođeni misijom svog djelovanja putem aktivnosti koje organiziraju.

Portal Duhosa[uredi | uredi kôd]

Zajednica DUHOS virtualno egzistira putem portala www.duhos.com koji postoji već četvrtu godinu. Portal je napravljen u CMS sustavu Joomla a održavaju ga sami studenti DUHOS-a.

Svakodnevno se mogu pronaći tekstovi duhovnog nadahnuća, reportaže i vijesti DUHOS-a, svjedočanstva studenata i informacije o djelovanju DUHOS-a kao i pozivi na aktualna okupljanja. Neke od iznimno posjećenih rubrika na portalu su:

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Uz duhovne sadržaje i edukativne sadržaje za koje odgovara sveučilišni kapelan, postoji niz drugih sadržaja koji su inicirani i održavani u zajednici DUHOS a sve to je pod duhovnim mentorstvom i odgovornošću sveučilišnog kapelana p. Areka.

Zajednica djeluje kroz:

  1. duhovne sadržaje,
  2. edukativne aktivnosti,
  3. volontiranje,
  4. unapređenje studentskog i svakodnevnog života.

Duhovni sadržaji[uredi | uredi kôd]

Duhovni sadržaji su vođeni od strane sveučilišnog kapelana, a uključuju klanjanja i svete mise, koji se od ak. godine 2010./2011. održavaju redovito u kapelici Snježne Gospe u Osijeku. Uz to, zajednica se okuplja u molitvi (molitvena zajednica ČISTO SRCE srijedom) te na duhovnim obnovama i seminarima.

Edukativne aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Organiziraju se tečajevi stranih jezika (engleskog i talijanskog), škola gitare, jezična škola - tečaj govorništva, znanstvene tribine za studente.

Duhovna knjižnica[uredi | uredi kôd]

U DUHOS-u je pokrenut projekt Duhovne knjižnice (od 2010. godine) a odnosi se na otvaranje i djelovanje skromne iako funkcionalne knjižnice duhovnih knjiga koje studenti mogu besplatno posuđivati (u uredu na EFOS-u) a do sada sadrži preko 500 naslova dostupnih studentima cijelog Sveučilišta.

Volontiranje[uredi | uredi kôd]

Angažman oko drugih u potrebi jedna je od aktivnosti zajednice Duhos. Prema dogovoru nekoliko puta mjesečno studenti zajednički volontiraju u Domu za djecu Klasje i Staračkom domu u Osijeku.

Unapređenje studentskog i svakodnevnog života[uredi | uredi kôd]

Duhovnost nije nešto što se živi samo u Crkvi ili dok smo u osobnoj ili zajedničkoj molitvi. Zdrava duhovnost obuhvaća cjelovitog čovjeka i unapređuje svaki aspekt života, osobito studenata. Duhos je tako prilika i pomoć mladima da se cjelovito i potpuno razvijaju, čineći i sebi i drugima dobro., ističe sveučilišni kapelan.

Susreti poput biciklijada, roštiljanja, okupljanja u novom studentskom domu ili uredu na EFOS-u, hodočašća u Aljmaš, duhovni put na more, akcije prikupljanja stvari za pomoć potrebitima (npr. Studenti za studente), studentski zbor VIS DIOS, uz osobne razgovore i brigu studentskog kapelana, doprinose mladim ljudima u duhovnom a tako i bilo kojem drugom obliku osobnog napretka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]