Dvorac Borkovec

Izvor: Wikipedija

Dvorac Borkovec je višeslojni objekt u gradu Zlataru, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Dvorac je sagrađen 1795. g. na povišenom položaju SI od Zlatara, kao jednokatna građevina pravokutnog tlocrta, zaključena dvostrešnim krovištem. Prostorno je simetrično koncipiran s predvorjem u sredini koje seže do začelnog perimetralnog zida dok su s obje strane po dvije prostorije. U dnu predvorja je trokrako stubište koje vodi na kat, gdje se u osnovi ponavlja tlocrtni raspored prizemlja s tim da je središnja zona znatno šira u odnosu na prizemnu. Vanjština dvorca jednostavno je oblikovana. Glavno je pročelje artikulirano rasterom plitkih traka koje formiraju dva niza pravokutnih polja različitih dimenzija koja se protežu kroz dvije etaže.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2366 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dvorac Borkovec Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.