Dvorac Palffy-Erdödy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dvorac Palffy-Erdödy je višeslojni objekt u mjestu Velika Horvatska, općini Desinić, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Dvorac Velika Horvatska smješten je na brežuljku sjeverno od doline potoka Horvatske, zapadno od istoimenog naselja. Sagradila ga je obitelj Palffy – Erdödy 1611. g. Neko vrijeme bio je u vlasništvu obitelji Ratkaj, a posljednji vlasnici su bili Ottenfelsi. Izvorno je bio dvoetažan, četverokrilan s dvorištem u sredini, kojeg su s tri strane definirali arkadni nizovi. Nakon rušenja 1913. g. sačuvalo mu se samo istočno krilo. Njegova prostorna organizacija prizemlja i dijelom kata zasniva se na nizanju prostorija prema vanjskom perimetralnom zidu, s dvorišne strane ih prati arkadno rastvoreni hodnik. Pročelje je doživjelo veće preinake. Dvorac je bio okružen prostranim perivojem.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2231 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 16. studenog 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.