E viva Montenegro!

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

E viva Montenegro! (orig. talijanski, u prijevodu Živjela Crna Gora!), poklič, geslo, moto koji je 1990-ih simbolizirao političku borbu za neovisnu Crnu Goru.

Originalno se E viva Montenegro! izgovarao E viva vero Montenegro! (u prijevodu Živjela prava/istinska Crna Gora!) i koristili su ga, raznim prigodama, Crnogorci okupljeni u vojarnama u Italiji nakon Božićne pobune (vidi opširnije: Crnogorska vojska 1919.-1921.).

E viva Montenegro! je nanovo promoviran početkom 1990-ih na skupovima koje je organizirao Liberalni savez Crne Gore (LSCG), u to vrijeme glavna stranka koja se zalagala za crnogorsku neovisnost od SRJ odnosno od Srbije. On se skandirao skupa s podignuta dva prsta u obliku slova L (palac i kažiprst) koji je označavao pripadnost LSCG-u (liberali). . Danas su ovo dominantno simboli Liberalne partije u Crnoj Gori.

Tijekom kampanje za referendum o neovisnosti Crne Gore E viva Montenegro! je bio glavni moto suverenističkog bloka koji je na kraju pobijedio.[1] Poklič se izvikuje i prigodom prosvjeda pristaša Crnogorske pravoslavne Crkve koji se bore da im Srpska pravoslavna Crkva preda crkve u Crnoj Gori.[2]

Sada se E viva Montenegro! skandira tijekom natjecanja športskih reprezentacija Crne Gore i na prosvjedima.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vesna Rajković: Proglašena nezavisnost Crne Gore, Deutsche Welle, 4. lipnja 2006., pristupljeno 8. travnja 2015. (srp.)
    "Svečanost proglašenja crnogorske nezaviosnosti, kojoj su prisustvovali najviši crnogorski zvaničnici, predstvnici izvršne i sudske vlasti i izaslanik Evropkog parlamenta Jelko Kacin završena je intoniranjem države himne, podizanjem zastave ispred skupštine i desetominutnim vatrometom. Okupljeni gradjani su skandirali “E Viva Montenegro” i “Milo Milo”. Svečanosti nisu prisustvovali predstavnici stranaka koje se zalažu za zajedničku državu zbog ,kako su izjavili, neregularnosti referenduma."
  2. Policija intervenirala u sukobu crnogorskih i srpskih pravoslavaca u CetinjuInačica izvorne stranice arhivirana 13. travnja 2015., Monitor.hr/Blic, Mondo, 18. travnja 2007., pristupljeno 8. travnja 2015.
    "Cijeli događaj popratila je zvonjava iz obje crkve, te glasovi pristaša CPC-a koji su skandirali "E viva Montenegro" i pjevali "Đe se krstaš barjak vije četnicima mjesto nije"..."
  3. (crnog.) Interventna ušla u hotel Mogren, silom izbacila radnikeInačica izvorne stranice arhivirana 15. travnja 2015., Vijesti.me, 23. srpnja 2014., pristupljeno 8. travnja 2015.
    "Policijski načelnik ...je prije toga pozvao radnike da napuste hotel, jer policija ima naređenje da asistira turističkoj inspekciji. Radnici su odbili da ga poslušaju i legli na pod hotela. Prilikom ulaska 50 pripadnika Interventne u hotel, radnici su skandirali "E viva Montenegro"."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]