Eisack

Izvor: Wikipedija
Eisack
Isarco
Bozen-Bolzano Skyline.JPG
Duljina 96 km
Nadm. visina izvora 1990 m
Prosječni istjek 78 m3/s
Površina porječja 4,202 km2
Izvor Brenner Pass
Ušće Adige
Države Flag of Italy.svg Italija
Slijev jadranski
Ulijeva se u Adige

Eisack (njemački: Eisack, talijanski: Isarco, latinski: Isarus ili Isarcus) rijeka je u sjevernoj Italiji, druga po veličini rijeka u Južnom Tirolu.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Njen je izvor u blizini Brenner Passa, na nadmorskoj visini od oko 1990 metara. Rijeka crpi vodu iz površine od oko 4200 km². Nakon oko 96 km, pridružuje se rijeci Adige južno od Bolzana. Isprva teče kroz dolinu Wipptal i nakon sela Vahrn kroz dolinu Eisacktal.

Glavni gradovi i sela duž toka rijeke su Sterzing, Franzensfeste, Brixen, Klausen, Waidbruck i na kraju glavni grad pokrajine Bozen. U Brixenu se stapa s Rienzom. Nekoliko manjih potoka su pritoci Eisacka, uključujući Ridnauner Bach, Pflerscher Bach, Pfitscher Bach, Villnößer Bach, Derjon, Braibach (također poznat kao Tierser Bach), Eggentaler Bach i Talfer koji teče od Sarntala.

Eisack se intenzivno koristi za proizvodnju električne energije. U blizini Franzensfestea, Klausena i Waidbrucka postavljene su brane hidroelektrana.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.emscuola.org/iti_lst/acqua/nuova_pa2.htmInačica izvorne stranice arhivirana 28. kolovoza 2014. (pristupljeno 22. siječnja 2014.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima stranicu o temi Eisack
Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Eisack