Prijeđi na sadržaj

Ernst Horsetzky von Hornthal

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ernst Horsetzky)
Ernst Horsetzky von Hornthal
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 14. svibnja 1865.
Mjesto rođenja Beč, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 28. svibnja 1943.
Mjesto smrti Beč, Njemačka
Puno ime Ernst Horsetzky Edler
von Hornthal
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Bitka kod Limanowe
Tirolska ofenziva
Bitka na Piavi
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 3. pješačka divizija
XXVI. korpus

Ernst Horsetzky Edler von Hornthal (Beč, 14. svibnja 1865.Beč, 28. svibnja 1943.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 3. pješačkom divizijom i XXVI. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera

[uredi | uredi kôd]

Ernst Horsetzky je rođen 14. svibnja 1865. godine u Beču. Srednju školu pohađa u St. Pöltenu i Mährisch-Weisskirchenu. Od 1882. pohađa Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu, nakon čega od 1885. s činom poručnika služi u 21. bojnoj vojne policije. Godine 1889. promaknut je u čin natporučnika, te pohađa Ratnu vojnu akademiju u Beču. Od 1890. služi kao pobočnik u stožeru 25. pješačke divizije, da bi potom bio premješten na službu u 59. pješačku brigadu u Czernowitz. Godine 1893. promaknut je u čin satnika, dok od 1894. predaje vojnu povijest na Terezijanskoj vojnoj akademiji. Od 1897. nalazi se na službi u 38. pješačkoj pukovniji, dok je 1899. promaknut u čin bojnika, nakon čega služi u stožeru XIII. korpusa.

Od 1900. nalazi se na službi u uredu za vojne vježbe Glavnog stožera i to do 1905. godine. Tijekom službe u uredu 1903. unaprijeđen je u čin potpukovnika. Godine 1905. premješten je u 94. pješačku pukovniju gdje 1907. postaje zapovjednikom bojne. Tijekom službe u 94. pješačkoj pukovniji promaknut je u svibnju 1906. u čin pukovnika. Godine 1907. postaje načelnikom stožera XIII. korpusa na kojoj dužnosti se nalazi do 1911. kada je unaprijeđen u čin general bojnika, te imenovan zapovjednikom 59. pješačke brigade kojom zapovijeda i na početku Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat

[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 59. pješačka brigada nalazila se u sastavu Armijske grupe Kövess kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Hermann Kövess. Zapovijedajući 59 pješačkom brigadom Horsetzky sudjeluje u Galicijskoj bitci. Početkom listopada 1914. imenovan je zapovjednikom 3. pješačke divizije zamijenivši na tom mjestu Josefa Rotha. S navedenom divizijom uspješno sudjeluje u Bitci kod Limanowe-Lapanowa, nakon čega je promaknut u čin podmaršala. U svibnju 1915. 3. pješačka divizija sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow u kojoj prodire prema Brest-Litovsku i Rovnu.

U ožujku 1916. Horsetzky je s 3. pješačkom divizijom premješten na Talijansko bojište u sastav 11. armije pod zapovjedništvom Viktora Dankla. U sastavu navedene armije sudjeluje u Tirolskoj ofenzivi. Treća divizija se pod Horsetzkyjevim vodstvom na planinskom terenu vrlo dobro borila za što je dobila i naziv Edelwiess divizija. U srpnju 1917. Horsetzky je imenovan zapovjednikom XXVI. korpusa koji se tada nalazio na Istočnom bojištu. U siječnju 1918. korpus je premješten na Talijansko bojište u sastav 11. armije pod zapovjedništvom Viktora von Scheuchenstuela gdje drži položaje na Grappi. U svibnju 1918. Horsetzky je promaknut u čin generala pješaštva, dok u lipnju zapovijedajući XXVI. korpusom sudjeluje u Bitci na Piavi tijekom koje napada Monte Asolone. U listopadu je sa XXVI. korpusom premješten u sastav Armijske grupe Belluno u sklopu koje sudjeluje u Bitci kod Vittoria Veneta.

Poslije rata

[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Horsetzky je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 28. svibnja 1943. u 78. godini života u Beču.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]

(njem.) Ernst Horsetzky na stranici Biographien.ac.at
(češ.) Ernst Horsetzky na stranici Valka.cz