Eugène Daniel von Rothschild

Izvor: Wikipedija
Eugène Daniel von Rothschild
barun
Rođenje6. ožujka 1884.
Beč, Austro-Ugarska
Smrt25. travnja 1976.
Monte Carlo, Monako
Plemićka kuća/obiteljRothschild
SuprugaCatherine Wolff
Jeanne Stuart
OtacAlbert Salomon von Rothschild
MajkaBettina Caroline de Rothschild
Vjerajudaizam

Eugène Daniel von Rothschild (Beč, Austro-Ugarska, 6. ožujka 1884.Monte Carlo, Monako, 25. travnja 1976.), austrijski barun, član austrijske loze bogate bankarske obitelji Rothschild.

Bio je peto od sedmero djece i četvrti od petero sinova u obitelji baruna Alberta Salomona von Rothschilda (1844. – 1911.) i barunice Bettine Caroline de Rothschild (1858. – 1892.). Nije se osobito zanimao za obiteljski bankarski posao, već se prijavio u vojsku. Služio je vojsku u Prvom svjetskom ratu, da bi poslije 1918. godine morao odustati od vojne karijere, jer su vojne jedinice bile znatno reducirane.

Dana 28. travnja 1925. godine oženio je Cathleen 'Kitty' Wolff i većinom živio s njom u Parizu. Po izbijanju Drugog svjetskog rata emigrirao je sa suprugom u SAD i naselio se na Long Islandu, gdje se bavio matematikom. Poslije suprugine smrti 1946. godine putovao je svijetom. Godine 1952. oženio je Jeanne Stuart. Imali su zdanje na Manhattanu i u Engleskoj, ali su radije živjeli u Monte Carlu, gdje je umro ne ostaviviši potomstvo.[1]

Bio je posljednji muški član austrijske linije Rotschildovih, nakon čega je glavna austrijska loza izumrla, ali opstale su linije po ženskom nasljedstvu.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Eugène Daniel von Rothschild koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.