Eurosport

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Eurosport
Eurosport
Vrsta odašiljanja Televizija
Zemlja Europa
Indonezija
Australija
Hong Kong
Singapur
Filipini
Malezija
Vlasnik Discovery Communications
Početak prikazivanja 5. veljače 1989.
Službena stranica eurosport.com

Eurosport je najveći europski sportski satelitski kanal, dostupan u 59 zemalja na 20 različitih jezika i implementiran u više od 116 milijuna kućanstva. U stopostotnom je vlasništvu Discovery Communications-a.

Sa sjedištem u pariškom predgrađu Issy-les-Moulineaux pokrenut je 1989. na poticaj EBU-a kako bi se bolje iskoristio veliki broj prava sportskih prijenosa kojima je raspolagao, a kojima su se njegove članice tek dijelom koristile. Komercijalni partner bio je Sky Television, kojega je 1991. zamijenio francuski TF 1 Group. Eurosport se 1993. ujedinio s konkurentskim paneuropskim kanalom Screensport (emitira od 1984.), a vlasnik mu postaje konzorcij francuskih tvrtki TF 1 Group, Canal + i Havas Images. Od 2011. jedini vlasnik bio je TF1, a od 2014. u vlasništvu je američkoga medijskog diva Discovery Communications. Eurosport ima prava prijenosa za više od 120 sportova, a zapošljava 1200 novinara. Ponudu je razvijao oko jezgre koju su činili tenis, košarka, biciklizam, zimski i motosportovi. Uglavnom je izbjegavao otkup najskupljih prava, poput onih za najveće i najpopularnije nogometne lige. Novi vlasnik znatnije je ulagao u ekskluzivna sportska prava, pa je tako 2015. kupio europska prava (osim Rusije) za prijenos Olimpijskih igara i Zimskih olimpijskih igara 2018.-2024. Eurosport većinom emitira istu sliku za različita tržišta, a komentatore ne pokazuje u kadru, što omogućuje laku prilagodbu lokalnim tržištima i smanjuje troškove proizvodnje. Nudi najvažnije sportske događaje i dostupan je na 20 jezika u 54 europske zemlje. Eurosport 2 (2005.) veću pozornost poklanja alternativnim sportovima, dostupan je na 16 jezika u 35 zemalja te ima 23 regionalne inačice. Eurosportnews (2000.) 24 sata na dan emitira sportske vijesti. Eurosport 1 HD (2008.) i Eurosport 2 HD (2009.) emitiraju se kao simulcast inačice istoimenih kanala. Digitalne su platforme su Eurosport.com (1999.) i Eurosport Player (2009.) Podružnica Eurosport Events (2007.) specijalizirana je za organizaciju i produkciju velikih sportskih događaja.

Dana 19. studenog 2016. godine nakon dugih najava, Hrvatska je dobila Eurosport lokaliziran na hrvatskom jeziku. No problemi nastaju 2017. godine kada mnogi korisnici u Hrvatskoj iako imaju neku od plaćenih TV usluga u svom kućanstvu, ne mogu pratiti Eurosport kanale. Naime, Discovery Communication raskinuo je suradnju sa operaterima koji drže najveći broj korisnika u Hrvatskoj (Hrvatski telekom i A1), povećavši im naknadu na koju nisu mogli/htjeli pristati te su isključena oba Eurosport kanala kao i cijela skupina Discovery kanala. Oba Eurosport kanala mogu se trenutno pratiti samo putem Evo TV-a, Total TV-a i Magic Net-a. Prema odluci Eurosporta, lokalizacija na hrvatskom jeziku je ukinuta 30. lipnja 2018. godine, te je ponovno nakon toga krenulo emitiranje na engleskom jeziku.[1]

Eurosport kanali[uredi VE | uredi]

Logo korišten 2001-2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  1. Manje od godinu i pol od pokretanja gasi se Eurosport Hrvatska: Unatoč bijesu gledatelja, vodeći operateri izbacili ga iz ponude, to mu je presudilo. jutarnji.hr. Jutarnji list pristupljeno 21. travnja 2018.