Evergreen

Izvor: Wikipedija

Evergreen (engl. evergreen - vječno zelen, zimzelen) u jazzu i suvremenoj zabavnoj glazbi popularno djelo koje godinama ili desetljećima ne silazi sa standardnog repertoara[1] određenog pjevača, glazbenog sastava, ali i općenito kao uvijek rado slušana melodija. U početku se pojam odnosio na šlagere,[2] ali kako su se njime popularizirali i druge podvrste zabavne glazbe (pop, rock) proširio na gotovo sve oblike zabavne glazbe. Zlatko Gall je u Glazbenom leksikonu za evergreen napisao: "vječna melodija" iliti glazbena zimzelen nepodložna trendovskim mijenama i kolebljivom ukusu masovne publike.

Da bi se određena skladba smatrala evergreenom ne treba ostvariti iznenadan kratkotrajni (višemjesečni ili jednogodišnji) uspjeh nakon izlaženja, već biti u dugotrajnom razdoblju b1 izvođena na glazbenoj sceni i biti prihvaćena od slušateljstva. Najčešće se za evergreene uzimaju pjesme prema kojima se prepoznaje neki pjevač ili glazbeni sastav ili koja je obilježila njihovo glazbeno djelovanje.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Hrvatska radiotelevizija održala je revijalno televizijsko natjecanje u kojem su hrvatske glazbene zvijezde, uz pratnju Revijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, pjevale hrvatske glazbene uspješnice iz razdoblja između 1950-ih i 2000-ih.[3] U završnoj večeri, održanoj početkom ožujka 2009. u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner, između 84 odabrane skladbe, gledatelji programa najviše su glasova (njih 5641) dali pjesmi "Zaustavi se vjetre" Marko Perković Thompson u izvedbi Vanne, čime je ona postala pobjednikom hrvatskog izbora najboljeg evergreena.[4]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

b1  Različita su stajališta oko potrebnog vremenskog protoka tijekom kojeg skladba mora uživati popularnost i izvođenost da bi stekla naslov evergreena. U različitim određenjima, navodi se između 20 i 50-60 godina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. evergreen Hrvatski jezični portal: hjp.znanje.hr (pristpljeno 16. siječnja 2018.)
  2. evergreen LZMK Proleksis enciklopedija: proleksis.lzmk.hr (pristupljeno 16. siječnja 2018.)
  3. I. Celevska. Thompson pobijedio: 'Zaustavi se vjetre' najbolji domaći evergreen Slobodna Dalmacija: slobodnadalamcija.hr, 7. ožujka 2009. (pristupljeno 16. siječnja 2018.)
  4. Vanna pobijedila na HTV-ovu spektaklu ‘Evergreen’ s Thompsonovom pjesmom Jutarnji list: jutarnji.hr, 7. ožujka 2009. (pristupljeno 16. siječnja 2018.)