FK Modriča

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s FK Modriča Maxima)
FK Modriča
Puno ime FK Modriča Maxima
Nadimak Uljari
Osnovan 1922.
Igralište Stadion dr. Milan Jelić
Kapacitet 6.000
Trener Marko Stojić
Liga Prva liga RS
2018./19. 7.
Domaći dres
Gostujući dres

FK Modriča Maxima je bosanskohercegovački nogometni klub iz Modriče.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub u Modriči osnovan je 1922. godine pod imenom Rogulj, ali je ubrzo promijenio ime u Zora. U prvim godinama razvoja nogometa nisu postojala službena natjecanja samo su se igrale prijateljske utakmice s klubovima iz susjednih gradova, a igrači su sami sebi nabavljali sportsku opremu. Prvu službenu utakmicu Zora je odigrala s nogometašima Bosanca iz Bosanskog Šamca 1923. godine, a rezultat je bio 2:2. Fudbalski klub Zora postojao je sve do 1927. godine kada su mu vlasti zabranile rad. Ubrzo se formira drugi klub pod imenom Olimpija, koji postoji sve do 1938. godine, kada mijenja ime u FK Dobor. Po izbijanju rata, prestaju sve sportske aktivnosti, a tek po njegovom završetku, u kolovozu 1945. godine, formira se novi nogometni klub pod imenom Sloga. Klub je promijenio ime u Napredak sve dok konačno nije dobio ime Modriča.

Najveći uspjesi kluba u nekadašnjoj Jugoslaviji su bili u sezoni 1968./69. godine, kada osvaja prvo mjesto i naslov amaterskog prvaka Bosne i Hercegovine, a drugo mjesto na natjecanju za amaterskog prvaka Jugoslavije.

Novija povijest[uredi | uredi kôd]

Sezona 2002./03. u Prvoj ligi Republike Srpske bila je najuspješnija godina FK Modriča Maxima u posljeratnom razdoblju. Uljari su u toj sezoni osvojili titulu prvaka Republike Srpske i plasirali su se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Šef stručnog štaba Modričana u to vrijeme je bio proslavljeni nogometaš FK Željezničar iz Sarajeva i Arisa iz Soluna, Nikola Nikić.

FK Modriča Maxima je u debitantskoj sezoni u Premijer ligi BiH trijumfom u finalu Kupa Bosne i Hercegovine (savladali banjalučki Borac nakon jedanaesteraca) osigurali nastup u kvalifikacijama za Kup UEFA. U iduće dvije sezone Modriča je bila u vrhu lige. U sezoni 2007./08. ostvaren je najveći uspjeh u povijesti kluba - prvo mjesto u Premijer ligi i igranje u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Nastupi u Europi[uredi | uredi kôd]

Sezona Natjecanje Kolo Država Klub Rezultat
2004./05. Kup UEFA 1. kolo kv. FC Santa Coloma 1:0, 3:0
2. kolo kv. Levski Sofija 0:5, 0:3
2008./09. UEFA Liga prvaka 1. kolo kv. KS Dinamo Tirana 2:0, 2:1
2. kolo kv. Aalborg BK 1:2, 0:5

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]