Famke Janssen

Izvor: Wikipedija
Famke Janssen
Famke Janssen
Famke Janssen 2008. godine na festivalu nezavisnih filmova u Bostonu
Rodno ime Famke Beumer Jannsen
Rođenje 5. studenog 1964., Amselveen, Nizozemska
Suprug Tod Williams (1995.-2000.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Famke Beumer Jannsen (rođena 5. studenog 1964.) nizozemska je glumica i bivša manekenka. Poznata je po njenim ulogama u filmu Zlatno oko, televizijskoj seriji Reži me, te u serijalu filmova X-Men.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Jannsen je rođena u Amselveenu, Nizozemskoj, kao jedina brineta u obitelji plavuša. Ondje, osim njenog materinjeg nizozemskog jezika, naučila je govoriti engleski, njemački i francuski jezik. Ima dvije sestre, Antoinette Beumer (redateljica) i Marjolein Beumer (glumica). Janssen je iz Nizozemske odselila u Ujedinjene Američke Države 1984. godine i tamo započela svoju karijeru modela. Imala je potpisani ugovor s agencijom Elite Model Management, te radila za Yves Saint Laurenta, Chanel i Victoria's Secret, iako je izgubila nekoliko mjeseci zbog automobilske nesreće nakon koje je bila prisiljena neko vrijeme nositi ovratnik. Nakon studiranja pisanja i književnosti na Sveučilištu Columbia, preselila se u Los Angeles kako bi započela svoju glumačku karijeru.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon doseljenja u Los Angeles, Janssen je primila svoje prve uloge, pojavljujući se kao gost u pojedinim televizijskim serijama (kao što su Zvjezdane staze: Nova generacija i Merlose Place). Njena prva filmska uloga bila je s Jeffom Goldblumom u filmu Father & Sons (1992.). Kasnije se pojavila u prvom James Bond filmu Piercea Brosnana, kao fatalna žena Xenia Onatopp. 1998. glumila je u osam filmova.

Janssen je glumila superheroinu dr. Jean Grey/Phoenix u filmovima X-Men, X-Men 2, te X-Men: The Last Stand. Isto tako, Jannsen se pojavila u filmovima Lord of Illusions, The Faculty, House on Haunted Hill, I Spy, Rounders, Deep Rising i Hide and Seek.
Janssen je igrala zapaženu ulogu u drugoj sezoni popularne televizijske serije Reži me, kao zavodljiva i manipulativna transrodna savjetnica Ava Moore.

Janssen je potpisala sudjelovanje u novoj policijskoj drami za NBC. Seriju će stvarati David Shore, stvaralac i izvršni producent serije Dr. House. Pisac serije Dr. House – Peter Blake, također će sudjelovati u stvaranju projekta. Serija će, prema riječima producenata, biti lagana drama s postupovnim elementima koji kruže oko ženske policijske službenice (Janssen).

Janssen pruža pripovijedanja na nizozemskom jeziku za Studio Tram Tour u svim Disneyjevim parkovima.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Janssen živi u New Yorku, u Greenwich Villageu. Bila je udana za pisca/redatelja Toda Culpana Williamsa, sina arhitekta Toda Williamsa, od 1995. do 2000. godine.

Njeno ime izgovara se /fɑːmke/, što u prijevodu s frizijskoga jezika (materinjeg jezika Frizijaca u provinciji Friziji u Nizozemskoj) znači djevojčica.

Janssen posjeduje prugastog boston terijera imena Licorice, s kojime često putuje.[1] Sestre Bronte, Vladimir Nabokov i Jean Rhys njeni su omiljeni pisci.

Janssen je dobila nešto medijske ozloglašenosti zbog njenih izrazito velikih stopala (EU veličine 46[2]), jer su njene cipele tijekom snimanja filma Zlatno oko morale biti napravljene točno po mjeri kako bi joj pristajale.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. veljače 2008. Pristupljeno 24. srpnja 2007. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. veljače 2003. Pristupljeno 19. srpnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Famke Janssen