Fender Jaguar Bass

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fender Jaguar Bass
Fender Jaguar Bass
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2006.2010.
2011. - danas
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 20.
Drvo
Drvo za tijelo Joha
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander
Oprema
Most Standardni (četiri sedla)
Elektromagnet 2. jednostruka Jazz Bass
(stariji dizajn)
Žice
Broj žica 4.
Boje
od 2008. crna, crvena
trobojni sunburst, bijela
od 2011. trobojni sunburst
tamno crvena i kobaltno plava

Fender Jaguar Bass je električna bas-gitara koju proizvode Fender pogoni u Japanu i Kini.
(Napomena: model Fender Jaguar Bass ne treba miješati s modelima Fender Jaguar Bass VI Custom, i Fender Bass VI).

Dizajn[uredi | uredi kôd]

U svom izgledu model Jaguar Bass izuzev vrata, mosta i elektromagneta vjeran je svom izvornom izgledu. Vrat gitare modela Jaguar umjesto standarnih Jazz točaka kao marekera orjentacije tona, krase kvadratne pearloid oznake, što je u pravilu bila praksa samo za vrhunski dizajnirane instrumente.[1]
U model je ugrađen standardni (stariji dizajn) most, i mašinice na glavi vrata. Također su ugrađena dva elektrinička modula: pasivni i aktivni, a funkcioniraju samo kad je prekidač (pločica na gorenjem rogu gitare) u gornejm/aktivnom položaju. Uporaba i odabir ovih opcija pružaju puniji i oblikovaniji ton. Dva susjedna prekidača imaju značaj kontrole basa, i visokih tonova. Manja pločica, s trodjelnim preklopnikom (pri donjem dijelu roga gitare) funkcionira ovako: svaki elektromagnet ima po jedan prekidač za sebe, stime da treći pruža mogućnost izbora serijeskog ili paralelnog spoja elektromagneta. I ostaje još opis glavne kontrolne pločice na kojoj je izlazni spoj kabela gitare, kontrolni pot za glasnoću, i objedinjeni pot tona, za oba elektromagneta.
Kada bi opisali osnovni ton modela Jaguar Bass-a kazali bi da je on pun, i stabilan, slično kao i model Jazz koji zadržava svoju prepoznatljivu boju tona. Ton mu krasi osebujna i jedinstvena tonska fleksibilnost, koja u tom omjeru nije pronađena niti u jednom drugom Fenderovu proizvodu. Na primjer, poznati basisti: Leigh Gorman, Jonathan Herrera i Greg Olwell u "Bass Player Magazine" zamijetili su da model Jaguar Bass može uvjerljivo dočarati zvuk P-Bass-a, i da bi se mogao upotrijebiti u obradama hit pjesama iz izdavačke kuće Motown.[2][3]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Fender je 1960. godine (u odnosu na prethodni Precision Bass) marketinški predstavljao model Jazz Bass-a, poznat kao "Deluxe model" da je nastao na istoj korjenskoj osnovi kao i gitara Fender Jazzmaster. Ogledno po užem vratu na inicijativu i apel jazz glazbenika.
Naredne, 1961. godine predstavljen je i šestožičani model Fender Bass VI s nešto kraćom dužinom skale vrata. Ovaj model imao je dizajniran novi trodjelni kontrolni prekidač što je bila novina u Jaguar Bass modelima predstavljenim iduće godine.
Fender je 1975. godine modele gitara Jaguar i Bass VI prestao proizvoditi, ali zbog velike popularnosti među Indie rock glazbenicima proizvodnju je 1999. godine ponovno pokrenuo. U vremenu od 2004.2006. godine Fender je proizvodio model Jaguar Bass VI Custom (križani model između Bass VI i Jaguara). Prije samog prestanka proizvodnje modela Custom, Fender je na jednoj od najvećih svijetskih priredbi prezentacije glazbene opreme NAMM u gradu Anaheimu, u Kaliforniji predstavio svoj Jaguar Bass.[4]
Model Jaguar na domaćem japanskom tržištu bio je dostupan u bijeloj i sunburst završnici, dok u Americi izvorno je bio dostupan samo u crnoj i crvenoj boji, s obavezno pripadajućom bojom glave vrata. Puni raspon modela u završnici svih boja bio je dostupan tek 2008. godine, kad je model kao takav lansiran na globalnoj razini.
Unatoč tomu što je proizvodnja u Americi prestala 2010. godine, a u Japanu 2011. godine, Fender je ipak u ljeto 2011. godine pokrenuo prizvodnju "Deluxe Jaguar Bass" modela, koji je dostupan u crvenoj (bez podrazumjevane boje glave vrata), kobaltno plavoj i u trobojnoj sunburst završnici.

Squier Vintage Modified Jaguar Bass[uredi | uredi kôd]

Fender je 2010. godine predstavio model Squier Vintage Modified Jaguar Bass. Model s crnim tijelom, i zadanom crnom bojom glave vrata.[5]
Zbog izostanka dodataka elektronike u rogu gitare po izgledu odudara od uobičajenog Jaguar Bass-a, nego najviše sliči na Jazz Bass. Model Squier Vintage Modified Jaguar Bass stavlja Fenderov klasični izgled dizajna (pot za kontrolu glasnoće, i pot za ton) u grupu jedinstveno atraktivnih i svestranih modela bas-gitare. Ostale značajke uključuju: tijelo od agathis drveta, konfiguraciju P (Duncan Designed) / J (Jazz Bass) elektromagneta, jednodijelni vrat od javora, hvataljku vrata od palisandera, troslojnu (crnu/bijelu) ploču i elegantne kvadratne pearloid oznake za marekere orjentacije tona na vratu gitare.
Klasični stil dizajna tijela podsjeća na dizajn modela iz prošlih vremena, ali u koje je sada ugrađena ažurirana, kvalitetna elektronika.

Squier Vintage Modified Jaguar Bass Special[uredi | uredi kôd]

Fender je 2011. godine proizveo model bas-gitare s izborom konfiguracije P / J, ili s jednom dvostrukim elektromagnetom. Raspored potova za kontrolu glasnoće i tona identičan je modelu Jazz Bass. Dok u modelu Jaguar Bass posebno su odvojeni elektromagneti P bliži vratu, i J elektromagnet bliže mostu gitare, u modelu Jaguar Bass Special HB koristi dvostruki elektromagnet i tropojasni aktivni ekvilajzer. Ostale značajke uključuju: puno tijelo od agathisa ili lipe (ovisno o završnici), vrat od javora s hvataljkom od palisandera s 20. pragova. Na hvataljci nalaze se kvadratne pearloid oznake za marekere orjentacije tona na vratu gitare.

Squier Vintage Modified Jaguar Bass Special SS (kratka skala)[uredi | uredi kôd]

Model Jaguar Bass Special SS ima ugrađenu konfiguraciju od P/J elektromagneta, puno tijelo od agathis drveta, vrat od javora s hvataljkom od palisandera s 20. pragova. Dužina skale je kraća, i iznosi 762 mm dužine.
(Napomena: Skala gitare je razmak između vrha sedla na mostu, i vrha na kobilici gitare).

Modern Player Jaguar Bass[uredi | uredi kôd]

Modern Player Jaguar Bass je predstavnik Modern Player serije koju je Fender proizveo 2011. godine. Osnovne značajke ovog modela su: sportsko koto (vrsta japanskog drveta) tijelo, vrat ima moderni "C" oblik izrađen od javora. Konfiguracija ugrađenih elektromagneta je: jedan "Modern Player Jazz Bass" (bliže mostu), i "Modern Player Precision Bass" bliže vratu gitare. Model je dostupan u crnoj boji.[6]

Poznati glazbenici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. [1] "Model vrata bas-gitare s pearloid oznakama"
 2. [2] "O modelu Jaguar Bass na bassplayer.com"
 3. [3] "Službena stranica izdavačke kuće Motown"
 4. [4] "Fender Jaguar Bass debitant na NAMM glazbenoj priredbi 2006. godine"
 5. [5] "Squier Vintage Modified Jaguar Bass na guitarcenter.com"
 6. [6] "Modern Player Jaguar Bass na fender.com - opisni sadržaj"
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 Fender.com page: "Glazbenici koji koriste Jaguar Bass gitaru."
 8. [7] "Colin Greenwood na thekigogear.com"
 9. [8] "Georg Hólm na offsetguitars.com"
 10. [9] "Brad Heald - biografija"
 11. [10] "Pino Palladino na wordpress.com"
 12. [11] "Deluxe Jaguar Bass"
 13. [12] "Sergio Vega svira Jaguar Bass"
 14. [13] "Mikey Way na mixonline.com svira Jaguar Bass"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Fender Jaguar Bass