Fenilketonurija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 E70.0
MeSH D010661 (engl.)
Medscape 947781 (engl.)

Fenilketonurija je nasljedna metabolička bolest do koje dolazi zbog nedostatka enzima fenilalanin hidroksilaza. Enzim je nužan za pretvorbu aminokiselina fenilalanin u tirozin. Kada u tijelu nema enzima, dolazi do nakupljanja fenilalanina koji prelazi u fenilketone, koji se mogu otkriti u urinu.

Ako se bolest pravovremeno ne otkrije i ne liječi, može dovesti do oštećenja mozga, koje rezultira postupnim razvojem mentalne zaostalosti i napadajima.

Ako se fenilketonurija otkrije dovoljno rano kod novorođenčeta, dolazi do potpuno normalnog razvoja mozga, ali samo uz pomoć posebne dijete (koja sadrži vrlo malo fenilalanina) do kraja života. Sva novorođena djeca testiraju se na bolest uz pomoć posebnog testa (Guthrie test). Posljedice: oštećenja CNS-a , posvijetljenost kože i kose, smanjena sinteza adrenalina. U odraslom organizmu ne stvara velika oštećenja. Opasan je za djecu i trudnice. Moguća oštećenja ploda: mikrocefalija, srčane mane i oštećenja mozga.


Star of life3.svg Nedovršeni članak Fenilketonurija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.