Ferdinand I., rumunjski kralj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ferdinand I., rumunjski kralj

Ferdinand I. je bio rumunjski kralj od 10. listopada 1914. godine do svoje smrti 1927. godine. Rodio se u katoličkoj obitelji u Sigmaringenu Njemačkoj iz braka kneza Leopolda od Hohenzollern-Sigmaringena i portugalske princeze Antonije Braganza Saska Coburg Gotha. Nakon što su se njegov otac i brat odrekli prava na krunu, ona je zapala njega. Rumunjska vlada nije tražila od njga da pređe na pravoslavlje, već je i dalje mogao ostati katolik, no njegova su djeca morala biti odgajana u pravoslavnoj vjeri.

Prvi rođak njegove majke bio je bugarski car Ferdinand I., koji je bio jedan od najvećih rumunjskih protivnika, dok je u Austro-Ugarskoj, kojoj je pripadala Transilvanija, u kojoj je živjela rumunjska nacionalna većina, vladao Franjo Josip I., prvi rođak Ferdinandove bake.

Ferdinand se vjenčao za princezu Mariju od Edinburgha, kći princa Alfreda od Edinburgha i velike ruske kneginje Marije Aleksandrovne. S majčine strani u rodu su joj bili Aleksandar II., a s očeve britanska kraljica Viktorija.

Ferdinand je naslijedio svog strica Karla I. kao kralj 10. listopada 1914. godine.

Ferdinand je podržao ulazak Rumunjske u rat protiv Centralnih sila, a na strani Antante. Iako je u početku trpjela poraze, a Vlašku i Moldaviju su okupirale Centralne sile, Rumunjska se nastavila boriti, no nakon kapitulacije Rusije 1918. godine i sama je morala pristati na nepovoljni mir u Bukureštu. Kralj je odbio potpisati mir, a rumunjski parlament ga nikada nije ratificirao. Nakon što je Bugarska kapitulirala nakon probijanja Solunskog fronta, Rumunjska je ponovno ušla u rat na strani antante.

Kao pobjednica u ratu Rumunjska je dobila Besarabiju, Bukovinu i Transilvaniju. Rumunjska je udvostručila svoj teritorij. Ferdinand je 15. listopada 1922. okrunjen za rumunjskog kralja na spektakularnoj ceremoniji na kneževskom prijestolju u Alba Iuliji u Transilvaniji.

Političkim životom je upravljala konzervativna Nacionalna liberalna stranka, no nakon pripojenja novih teritorija ojačala je oporba, koja je oformila Nacionalnu seljačku stranku.

Kralj Ferdinand je najznačajniji rumunjski vladar, a za razliku od svog strica svim je srcem volio Rumunjsku i rumunjski narod.

Umro je 20. srpnja 1927. godine, a naslijedio ga je maloljetni unuk Mihajlo, umjesto kojeg je državom upravljalo regentsko vijeće.

Potomci[uredi VE | uredi]