Ferdinand Marcos

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ferdinand Marcos

Ferdinand Emmanuel Edralín Marcos, (Sarrat, Ilocos Norte, Luzon 11. rujna 1917. - Honolulu, Hawaii, 28. rujna 1989.), bio je filipinski političar i predsjednik države 1965.-1986.

Ferdinand Marcos je po zanimanju bio pravnik. Postaje predsjednik Filipina 1965. i na toj poziciji ostaje 20 godina. Tijekom vremena njegova vlast je bila sve više korumpirana i represivna. Politički protivnici su proganjani. Između ostalih ubijen je vođa opozicije Benigno Aquino kada se 1983. vratio iz egzila. Marcosov režim je podržavao SAD.

Marcos je cijelo vrijeme dok je vladao kao predsjednik imao jake veze sa SAD-om a bio je dobar prijatelj s Nixonom, Johnsonom i Reaganom. U Vijetnamski rat poslao je filipinske vojnike koji su se borili na američkoj strani. Ferdinand i njegova supruga Imelda Marcos tretiralu su državnu ekonomiju kao da je to bila njihova usteđevina. Imelda je putovala po svijetu npr. u New York gdje je trošila ogromne sume na umjetnička djela. Njen interes za odjeću bio je naširoko poznat, pogotovo njena ljubav prema cipelama. 25. veljače 1986. bračni par Marcos bio je prisiljen pobjeći iz zemlje zbog naroda koji se podigao zahtjevajući demokraciju. Nastanili su se na Hawaiima, gdje je Marcos umro 1989.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]