Prijeđi na sadržaj

Ferragosto

Izvor: Wikipedija
Igre na plaži tijekom ferragosta

Ferragosto (od lat. Feriae Augusti = Blagdan Augusta) je blagdan drevnog rimskog podrijetla koji se slavi svakog 15. kolovoza u Italiji. Katolička crkva na taj dan slavi blagdan Velike Gospe. Smatra se jednim od najvažnijih vjerskih i obiteljskih blagdana. U to doba brojni Talijani odlaze na godišnji odmor kojeg provode uglavnom u vlastitoj zemlji.

Povijest ferragosta seže daleko u prošlost: 15. kolovoz u Italiji slovi kao najtopliji dan ljeta i time označava "prekretnicu ljeta". Stoga je svojedobno car August odredio da ovaj dan bude neradni dan za slobodne Rimljane kao i za robove. Stoga je vjerojatno najstariji neradni dan.

Brojni Talijani podrazumjevaju pod pojmom ferragosto i cijeli godišnji odmor. U tom razdoblju se u Italiji mora računati s pretrpanim plažama, prometnim gužvama, popunjenim hotelima, restoranima i autokampovima. Vrhunac je turističke sezone. U tom razdoblju cijene turističkh usluga u Italiji su više nego u ostatku godine.

Ferragosto tijekom fašističkog režima[uredi | uredi kôd]

U drugoj polovici 1920-tih godina talijanski fašistički režim organizirao je stotine putovanja na najpoznatije i najpopularnije lokacije unutar Italije. Fašisti su uspostavili posebne željezničke linije koje su vozile po izrazito malim cijenama kako bi i siromašniji talijani mogli ići na odmor.[1] Ponuda je bila ograničena na samo tri dana u godini, odnosno 13., 14., i 15. kolovoza, a talijani su mogli birati između jednodnevnog izleta (50-100km od prebivališta) ili trodnevnog putovanja (100-200km od prebivališta).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Michele Ventrella, Gite fuori porta a Ferragosto, Corriere del Mezzogiorno, 14. kolovoza 2012.
  2. Alberto De Bernardi, Una dittatura moderna: il fascismo come problema storico, Paravia, Milano, 2001.