Filološki fakultet „Blaže Koneski“ – Skoplje

Izvor: Wikipedija
Filološki fakultet „Blaže Koneski“ – Skoplje
Vrsta državni
Osnovano 1974.
Dekan dr. Aneta Dučevska
Lokacija Skoplje,Makedonija
[flf.ukim.edu.mk Službena stranica]

Filološki fakultet „Blaže Koneski“ Sveučilišta "Sv. Ćiril i Metod" u Skoplju najviša je obrazovna i javna ustanova na području filoloških znanosti u Republici Makedoniji. Fakultet je nazvan prema istaknutom književniku i jezikoslovcu Blaži Koneskom (1921. – 1993.) — jednom od njegovih prvih profesora.

Osnivanje[uredi | uredi kôd]

Filološki fakultet osnovan je Zakonom o osnivanju sveučilišta kojeg je donijela Vlada Narodne Republike Makedonije u Skoplju, 1945. godine te posebnom odlukom 1946. godine. Prvi dekan fakulteta bio je Mihail Petruševski, a prva su predavanja započela 16. prosinca 1946. u sklopu tadašnjeg prvog makedonskog fakulteta - Filozofskog fakulteta, koji je bio temelj budućeg makedonskog sveučilišta, današnjeg Sveučilišta "Sv. Ćirila i Metoda". Filološki fakultet kao samostalna ustanova djeluje od 1974. Godine 1995. Filološki fakultet preimenovan je u Filološki fakultet „Blaže Koneski".

Prvi profesori[uredi | uredi kôd]

Prvih pet profesora Filološkog fakulteta Sveučilišta u Skoplju bili su:

Katedre[uredi | uredi kôd]

Preddiplomski studiji na fakultetu traju četiri godine, a od 2005. godine nastava se izvodi prema kriterijima Europskog sustava za prijenos i prikupljanje studijskih bodova te Bolonjske deklaracije. Nastavno-znanstveni rad fakulteta organiziran je i izvođen u sklopu deset katedri. U sklopu istih organizirani su i poslijediplomski studiji iz znanstvenog područja jezika i književnosti. Katedre Filološkog fakulteta su[1]:

Postoje još dva odjela:

  • Odjel za nastavu na stranom jeziku nematičnih fakulteta
  • Centar za ispitivanje i certificiranje makedonskog jezika

Drugi proučavani jezici[uredi | uredi kôd]

Osim jezika katedri, na fakultetu se proučavaju i sljedeći jezici[2]:

Knjižnica[uredi | uredi kôd]

Filološki fakultet ima devet knjižnica u sklopu odgovarajućih katedri. Knjižnice raspolažu bogatim fondom knjiga i časopisa koje koristi veliki broj studenata, nastavnika, znanstvenih radnika na fakultetu te izvan njega. Fond knjiga i časopisa stalno se obnavlja pomoću sredstava fakulteta, kao i donacija stranih ambasada, kulturnih centara i drugih ustanova zemalja čiji se jezici proučavaju na Filološkom fakultetu.

Izdavačka djelatnost[uredi | uredi kôd]

Osim izdavanja udžbenika za potrebe nastave te raznih informativnih i priručnih knjiga za studente izdaje se i niz monografskih radova iz različitih područja filoloških znanosti, rječnici te ostali leksikografski radovi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://flf.ukim.edu.mk Katedre fakulteta
  2. Aktivni studijski programiArhivirana inačica izvorne stranice od 1. veljače 2010. (Wayback Machine), Filološki fakultet „Blaže Koneski"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]