Prijeđi na sadržaj

Fortuna Sittard

Izvor: Wikipedija
Fortuna
Puno ime Fortuna Sittard
Nadimak Fortunezen
Osnovan 1. srpnja 1968.
Igralište Fortuna Sittard Stadion, Milanstraat, Sittard
Kapacitet 12.500
Trener Sjors Ultee
Liga Eredivisie
2021./22. 15.
Domaći dres
Gostujući dres

Fortuna je nizozemski nogometni klub iz Sittarda. U sezoni 2019./20. se natječe u Eredivisie, najvišem rangu nizozemskog nogometa.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Klub je nastao spajanjem dvaju klubova Fortuna '54 i Sittardije čime je nastao novi klub Fortuna Sittardia Combinatie (FSC) 1. srpnja 1968. godine, poslije preimenovano u Fortuna Sittard. Prethodne dvije godine, do spajanja, Sittardiju je vodio hrvatski nogometni stručnjak Vladimir Beara.

Kroz povijest klub je bio nejednakih rezultata. Ipak bili su redoviti sudionik najvišeg razreda nizozemskog nogometa, Eredivisie, 1990-ih. Dali su talentirane igrače kao što su Kevin Hofland, Mark van Bommel i Fernando Ricksen koji su izrasli iz njihove omladinske škole. Ti su igrači poslije prešli u velike klubove kao PSV Eindhoven i Rangers i nastupali u nizozemskoj nogometnoj reprezentaciji. Treneri su također dobro prepoznavali talentirane igrače, pa su uzeli Wilfreda Boumu i Patricka Paauwea iz mladih kategorija PSV-a. Oba su se dobro razvila pod trenerom Bertom van Marwijkom, prije nego što su prešli u nizozemsku reprezentaciju i prešli u veće klubove. Trener van Marwijk poslije je prešao u Feyenoord.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Godine 1984. i 1999. došli su do završnice Nizozemskog nogometnog kupa. Godine 1995. bili su pobjednici lige Eerste Divisie, drugog razreda natjecanja. U Eredivisie su se natjecali do 2002. godine, kad su ispali u nižu ligu. Godine 2018. opet su se plasirali u Eredivisie.

Treneri[uredi | uredi kôd]

kao Fortuna '54
kao Sittardia

kao Fortuna Sittard

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]